INGEPAKT! + het makkelijkste recept voor ratatouille

INGEPAKT! + het makkelijkste recept voor ratatouille

INGEPAKT! + het makkelijkste recept voor ratatouille

Wat een leuke manier van koken en wat ongelooflijk makkelijk. Dat was het eerste dat ik dacht toen ik mijn pakketje ratatouille de oven inschoof. Ingepakt! gaat uit van de gedachte dat je een aantal ingrediënten in een stuk bakpapier, folie of een braadzak stopt. Dan ga je  zitten, de hond uitlaten of wat anders doen en een poosje later zet je het eten op tafel. En papillotte, dat is de Franse term voor deze manier van koken. Dat is behalve érg makkelijk: een soort ‘luie wijven koken’ ook erg lekker. Alle smaak blijft behouden en in het pakketje.

In Ingepakt! 60 in bakpapier verpakte ovengerechten van Lousie Kenney (Uitgeverij Citrus, 22,95) staan recepten met groente, vlees, vis en desserts. Vooraf een inpakinstructie in beeld en tekst. De recepten zijn voor 2 – 6 personen, dat wisselt per gerecht. Voorin geeft Louise aan hoe je de receptuur aanpast. Sommige maaltijden pak je per persoon in, andere in zijn geheel. Het wijst zich vanzelf als je het recept leest.

Van de recepten noem ik: portobello’s met spinazie en room, gebakken zoete aardappel met geitenkaas, peterselie en citroen, pasta met zeevruchten, gamba’s et cherrytomaatjes en gerookt paprikapoeder, kip met prosciutto en tijm, Jamaicaanse kip met rijst en erwtjes, zacht gegaarde perziken, vijgen met ricotta en walnoot of gestoomde chocolate-chip-cakes.

Ik deel het recept van de ratatouille die ik maakte. Niet alleen snel klaar maar ook nog eens een van de lekkerste versies die ik at. Ik was te lui om zoals het recept voorschrijft de tomaten te ontvellen dus dat sloeg ik over. Het leverde een heerlijk gerecht op. Ik bakte in de oven meteen wat aardappelen en dat was een fijne combinatie.

Ingepakt! Is een fijn boek. Met lekkere, makkelijk te maken recepten en ideaal voor die dagen dat je geen tijd, zin of energie hebt om te koken.

Recept voor Ratatouille

1 middelgrote aubergine, in stukjes van 2 cm gesneden

6 middelgrote rijpe tomaten

1 grote rode ui, in partjes gesneden

1 middelgrote courgette, in stukjes van 2 cm gesneden

1 rode paprika, zonder zaadjes en in reepjes gesneden

8 grote, halfgedroogde zontomaatjes, in stukjes gehakt

2 tenen knoflook, in fijne plakjes gesneden

2 eetlepels extra vergine olijfolie

1 eetlepels balsamico azijn

2 takjes tijm

2 takjes rozemarijn

zout en versgemalen zwarte peper

 Voor erbij

1 klein bosjes verse basilicum, blaadjes gehakt of heel

 Voor 4-6 personen

Dit is een grovere versie van de traditionele ratatouille maar kost veel minder moeite. Heerlijk met gebakken aardappeltjes erbij en extra boter of olijfolie. Dit recept is vegan, maar je kunt er nog lekker wat geraspte Parmezaan bij serveren.

 1 Verwarm de oven voor tot 180 ℃. Bekleed een ovenschaal met een vel bakpapier, twee stukken aluminiumfolie of gebruik een grote ovenzak.

 2 Doe de stukjes aubergine in een vergiet. Bestrooi met zout en zet even apart. Snijd het vel van de tomaat kruislings in, doe ze in een hittebestendige kom en overgiet ze met kokend water. Laat 10 minuten staan en pel dan de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten door de helft.

3 Verdeel de tomaat, ui, courgette, paprika, zongedroogde tomaat en knoflook over de met bakpapier beklede ovenschaal. Spoel het zout van de aubergine, dep droog met keukenpapier en meng dit door de andere groente.

 4 Breng op smaak, giet de olijfolie en balsamico azijn eroverheen en steek de takjes rozemarijn en tijm erin. Vouw het pakket dicht (zie blz. 10 en 11). Als je een ovenzak gebruikt, snijd dan wat sneetjes in de bovenzijde om stoom te kunnen laten ontsnappen.

 5 Bak 40-50 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat 10 minuten staan voor je het serveert met wat verse basilicum eroverheen.