Midnight Chicken + recept voor verrukkelijke citroenkandeel

Midnight Chicken + recept voor verrukkelijke citroenkandeel

Midnight Chicken + recept voor verrukkelijke citroenkandeel

Vanaf het stapeltje op de hoek van mijn bureau lag het  boek me al een tijdje aan te staren. Ik heb het over Midnight Chicken (& andere recepten die het waard zijn om voor te leven) door Ella Risbridger. (Fontaine uitgevers, 29.99). Dit is het ontroerende verhaal van een jonge vrouw die het leven ten gevolge van een depressie niet meer ziet zitten. Als ze kort na haar 21e verjaardag een zelfmoordpoging doet komt ze terecht bij de psychiater. Terwijl de psychiater met haar praat en het waarom probeert te achterhalen, kan ze alleen maar aan het maken van een pastei denken. Met haar vriend in dit boek ‘de Lange Man’ genoemd en een doos valium keert ze huiswaarts. Om daar verdere behandeling af te wachten. Wat volgt is een helende reis langs herinneringen, verhalen en vooral recepten die haar al kokend en etend uit de zwarte diepten van de depressie trekken. Prachtig geschreven, zonder in ‘zwaar drama’ te vervallen.

Het is een mooi, indringend en zeer lezenswaardig boek. Omdat het vooral over veerkracht en levensdrang gaat. En de geweldige rol die eten in het leven kan spelen. Eten is emotie en voor veel mensen speelt die kant van eten een grote rol. Koken is zorgen voor jezelf en kan daardoor helend werken. Sla terwijl je kwaad bent maar eens schnitzels plat, dat is ontladen van het betere soort.

Juist nu we ons wereldwijd in een zeer angstige en onzekere tijd bevinden kan ik je Midnight Chicken ten zeerste aanraden. Omdat er vanuit het kwetsbare tegelijk zo’n levenskracht en overlevingsdrang schuilt. De recepten zijn van het prettige beproefde soort en allen met een grote troostkracht. Niet moeilijk, lekker en goed te maken met ingrediënten die je grotendeels in huis zult hebben of goed kunt verkrijgen.

Ik noem: zoete broodjes voor een luie zondag, pap voor sombere dagen, perfect geroosterde tomatensoep met knoflook, kaasscones van de Lange Man, stevige zwarte bonensoep, krokante sardines met citroen, foute kip met gember bier en uiteraard het recept waar het boek mee begint en naar vernoemd is Midnight Chicken.

Ik maakte het eenvoudige maar overheerlijke citroenkandeel en deel het recept met je.

Voor 6 personen

250 ml slagroom

1 blik gecondenseerde melk met suiker

4 (bio) citroenen, schoongeboend

Versgeraspte nootmuskaat naar wens.

*Ras de schil van de citroenen en pers ze daarna uit. Houd een lepel van de rasp achter om te garneren. Doe de rest van de rasp met het sap in de kom met slagroom en de gecondenseerde melk.

*Klop alles door elkaar, de kandeel dikt in waar je bij staat. Dit is echt magie. Inde koelkast dikt hij verder in.

*Verdeel over 6 schaaltjes en strooi de achtergehouden citroenrasp en nootmuskaat naar smaak erover.

*Zet een uur afgedekt in de koelkast.