De Griekse Eilanden, met recept voor courgette-chips

De Griekse Eilanden, met recept voor courgette-chips

De Griekse Eilanden, met recept voor courgette-chips

Wie ooit op een van de Griekse eilanden is geweest zal de kleur meteen herkennen: die typische tint blauw. Deze kleur in combinatie met wit zie je vaak bij de huizen op de Griekse eilanden: de deur en kozijnen zijn blauw de huizen kraakwit. Mij deed de omslag van De Griekse eilanden, Moderne recepten uit de Griekse keuken, van Rebecca Seal. (Karakter Uitgevers €24.99) meteen aan Kreta denken.

Zowel het patroon (geïnspireerd op de Griekse vlag) op de verder witte omslag, als de zijrand zijn blauw. Binnenin begint, voor mij, het feest der herkenning. Prachtige sfeerfoto’s van het land, de bewoners, de haventjes en de zee tonen het leven en haar bewoners. Opvallend is dat er niet gekozen is voor beelden met zon, maar juist meer sober licht. Dat geeft een mooie sfeer. De foodfoto’s laten de gerechten zien zoals je ze opgediend krijgt, als je ergens in een restaurantje op een vaak wiebelige houten stoel aanschuift. Geen strakke styling, het ziet eruit zoals de gerechten er ook uit kunnen zien als je ze zelf maakt.

Na een korte inleiding over de ingrediënten volgen broden en baksels, mezedes (kleine gerechtjes), vis en zeevruchten, vlees en vegetarische gerechten en desserts, zoetigheid en drankjes.

Van de recepten noem ik heerlijke pasteitjes met wilde bladgroenten, die ik op Kreta at. Daar werden ze met lokale wilde groenten gevuld, hier wordt het recept met spinazie gegeven. Het deeg wordt met een vleugje ouzo gemaakt. De pittige kaasdip is een aanrader, heerlijk bij de borrel met rauwe groenten als dippers. Ook tzatziki, Gingandes plaki (reuzenbonen in tomatensaus), gebakken sardientjes, erwten mosselrisotto met saffraan of die heerlijke Griekse donuts, van die kleine die na het bakken door zo’n heerlijk suikerlaagje worden gerold. Alle gerechten wekken eetlust én verlangen op. En voor wie Griekenland bezocht herkenning. Voor wie daar nog niet aan toe kwam is dit boek een bijzonder aangename kennismaking.

Courgettechips zijn een mezze gerecht. Er zijn bijzonder weinig ingrediënten voor nodig zijn en de bereiding is simpel. Het lijkt kenmerkend voor de Griekse keuken: eenvoud met een verbluffend resultaat. De courgettes zijn voordelig geprijsd op dit moment, en dat is mooi: ik geef je het recept.

Courgettechips Voor 4 personen

½ tl fijn zeezout

1 courgette, in dunne plakjes

Plantaardige olie voor het bakken

3-4 el bloem

*Bestrooi de plakjes courgette met zout en leg ze dan in een vergiet om uit te lekken. Bij voorkeur een hele nacht in de koelkast. Haal ze voor het bakken uit de vergiet en dep ze goed droog met keukenpapier.

*Verhit in een hoge pan een 3 cm diepe laag olie tot 180 graden Celsius.

*Schep de bloem in een broodzak en voeg de plakjes courgette toe. Schud voorzichtig tot alle plakjes met bloem bedekt zijn. (Misschien moet u dit in twee porties doen.) Schud het teveel aan bloem eraf en laat ze voorzichtig, met 3-4 tegelijk in de olie vallen.

*Laat ze 2 -2 ½ minuut baken tot de rondom lichtbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Houd de gare chips warm terwijl de rest bakt. Serveer meteen.