The Lemon Kitchen + recept voor citroentartelettes

The Lemon Kitchen + recept voor citroentartelettes

The Lemon Kitchen + recept voor citroentartelettes

Als kind had Jadis Schreuder al een geheel eigen smaak waar het eten betrof: voor haar geen pannenkoeken of patat, maar volwassen gerechten als zalm met citroen, escargots en een kaasplankje in plaats van een kinderijsje. Een echte lekkerbek. Dat ze iets met eten zou gaan doen lag dus voor de hand. Na de hotelschool waar ze stage liep bij onder andere Sergio Herman studeerde ze Food Innovation aan de HAS in den Bosch. Voor haar afstuderen zette ze haar bedrijf The Lemon Kitchen op. Deze naam is niet zo verwonderlijk want Jadis is dol op de veelzijdige smaakmaker citroen.

Ze schreef er een heel kookboek over: The Lemon Kitchen kookboek citroen de onmisbare smaakmaker. Door Jadis Schreuder, (uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 20 euro). Behalve de receptuur, fotografeerde, verzorgde ze de foodstyling én illustreerde ze het boek. Dat vind ik altijd érg knap als je dat allemaal kunt.

Het boek begint met een heel leuke en uitgebreide inleiding over wat een citroen is en wat je er allemaal mee kunt. Jadis geeft door het boek heen leuke en bruikbare tips bijvoorbeeld om een halve citroen eerst in te prikken voordat je hem perst: er komt dan meer sap uit. De frisse gerechten die volgen na de geschiedenis en het koken met citroen (citroen kan zout gedeeltelijk vervangen !) zijn ingedeeld naar de seizoenen.

In de lente frisse gerechten zoals zalmceviche met passievrucht en citroen en  citroenjam, de zomer brengt citroenkoekjes en citroengehaktballetjes met frisse aardappeltjes, de herfst laat ons een retro omgekeerde ananastaart en bloemkool uit de oven met kruidenpesto eten om in de winter van tiramisu met limoncello of papa’s bananenschotel te genieten.

The Lemon Kitchen is een fijne ode aan de veelzijdige en onmisbare smaakmaker citroen. zie ook: https://www.thelemonkitchen.nl/

Ik mag het recept voor de heerlijke citroentartelettes met je delen.

Citroentartelettes

Een verrukkelijk gebakje met een bodem die mij doet denken aan die van een appeltaart: lekker bros. De citroencrème heeft een fijne zoetzuur-balans en smaakt heerlijk romig. Een verwennerij!

Gebak

Voor 6-8 personen

Bereidingstijd ca. 35 minuten (excl. 1 uur rusttijd)

Bodem (voor ca. 6-8 tartelettes of 1 taart):

120 g bloem

50 g kristalsuiker

20 g amandelmeel

zeste van 1 biologische citroen

½ tl zout

1 biologische citroen

75 g koude roomboter

1 biologisch ei (medium)

Citroencrème:

3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)

120 g kristalsuiker

3 eieren

175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Garnering:

1 biologische citroen in dunne plakjes

Benodigdheden:

handrasp

handpers

garde

zeef

plasticfolie

bakpapier

keramische bakbonen om blind mee te bakken

6-8 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van ca. 20-22 cm

mixer

Tartelettes

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de (gezeefde) bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroenzeste en het zout in een kom.

Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand door elkaar.

Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het te nat zijn geworden, voeg dan wat bloem toe.

Maak van het deeg een bal, verpak deze in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.

Haal na een uur het deeg uit de koelkast en kneed nog even door met de hand. Bedek het werkblad met wat bloem, strooi ook wat bloem over je deegroller. Druk de deegbal plat en rol gelijkmatig uit tot hij een dikte van ongeveer 3 mm heeft gekregen.

Vet de tartelette- of taartvorm in en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Verdeel het deeg gelijkmatig op de bodem en tot aan de rand. Leg de keramische bakbonen op bakpapier in de vorm.

Zet de tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en dan nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.

Citroencrème

Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd het sap apart. Voeg suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen en breng dit rustig aan de kook in een steelpannetje tot het dikker wordt.

Schenk dit mengsel daarna over de roomboter in een kom en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt.

Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Serveertip

Als je de citroen heel dun snijdt, kun je de tartelette in zijn geheel opeten.

Lekker bij verse gemberthee met citroen.