California Dreamin’ + heerlijk salade recept

California Dreamin’ + heerlijk salade recept

California Dreamin’ + heerlijk salade recept

Het is de titel van een van mijn meest favoriete liedjes: California Dreamin’ van The mama’s en Papa’s. Zoek het maar even op You Tube, en je word vast net zoals ik op slag vrolijk. Het refrein zing je zo mee:  ‘California dreamin' (California dreamin')
On such a winter’s day’.

En dromen over vrijheid, blijheid, zon, zee en strand is wat we nu tijdens de beperkingen rondom het Corona virus vóoral moeten doen. Dat gaat erg goed met het erg lekkere en leuke California Dreamin’ Culinair Californië: veelzijdige en verrukkelijke recepten. Door Vivian Lui. (Uitgeverij Good Cook, 25,95 euro)

De cover met een Volkswagen busje en surfplank bovenop het dak herinnert mij aan een van mijn vele dromen: met zo’n soortgelijk busje naar India. Onderweg etend, kokend en zo vrij als een vogel.

Binnenin het boek staan heerlijke foto’s van strand, zonsondergangen, vrolijke mensen op rolschaatsen of met een surfplank en kleurrijk eten. Veel eten, lekker eten en vooral gezond eten.

Toen wij in Nederland de boerenkool enkel nog tot stamppot verwerkten, maakte men hier al chips van boerenkool. Ook de bowl in variaties, allerlei lekkere dingen in een kom, is hier ontstaan. Misschien komt het door het klimaat dat er in Californië zo’n overvloed aan lekkere en kwalitatief hoogstaande ingrediënten voorradig is. Die ingrediënten zorgen samen met de culturele diversiteit dat Californië een uniek gastronomisch ‘klimaat’ heeft.

Californië is de grootste avocado producent van de Verenigde Staten. Bij de ontbijtrecepten waarmee dit boek begint vind je dan ook heerlijke avocadotoast, een smoothiebowl met chiazaad, taco’s voor ontbijt, of chilaquiles: iets wat ik normaal als snack eet maar nu terugzie als een gezonde ontbijtversie. Ook een surfersontbijt (stevig), granola of bananenbrood met zaden en pitten vind je hier. Bij veel van de recepten denk ik: ja lust ik, wil ik!

Het boek geeft recepten die je laten watertanden en allemaal erg gezond, vers en kleurrijk zijn. Zoals een citrussalade, tuinbonenhummus, sushi met knapperige rijst of veganistische panna cotta met gekonfijte kumquats. Ook pizza, gebakken rijst met krab, California rolls of soep uit de Stille Oceaan. De meeste ingrediënten zijn hier goed verkrijgbaar, alleen voor de zeëegel die in een recept voorkomt moet je waarschijnlijk even langs de visspeciaalzaak. Ik maakte de ogenschijnlijk eenvoudige sperziebonensalade met spinazie. Mooi van kleur, heerlijk van smaak en met lekker veel structuur. Echt een aanrader om vaak te gaan maken. Ik mag het recept met je delen.

 

SPERZIEBONENSALADE MET SPINAZIE

Verse zomerse groenten, zoals spinazie en sperziebonen, zijn zo lekker dat ze eigenlijk helemaal alleen al een volwaardig gerecht vormen. De zoute smaak van de Parmezaanse kaas en het knapperige paneermeel zorgen echter voor een interessant evenwicht.

Voor 4 personen Bereiding 20 minuten

75 ml extra vergine olijfolie

4 ansjovisfilets

40 g (zelfgemaakt) paneermeel

4 teentjes knoflook, 2 geperst, 2 geplet

geraspte schil van 1 onbespoten citroen

1 tl chilivlokken

350 g groene en gele sperziebonen

100 g babyspinazie

15 g Parmezaanse kaas, geraspt

fleur de sel en versgemalen zwarte peper

Verwarm in een grote koekenpan op middelhoog vuur 3 eetlepels van de olijfolie en de ansjovis. Laat 5 minuten bakken onder voortdurend roeren, tot de ansjovissen uit elkaar vallen. Voeg het paneermeel toe en bak nog 5 minuten, tot het paneermeel goudbruin is. Voeg de geperste knoflook, de citroenschil en de chilivlokken toe en bak nog 1 minuut. Haal de pan van het vuur en schep alles in een kom. Bestrooi met een beetje fleur de sel en veeg de pan schoon.

Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg de rest van de olijfolie en de geplette knoflook toe. Bak de bonen ongeveer 2 minuten mee, haal ze uit de pan en bak dan de spinazie ongeveer 1 minuut. De

groente moet felgroen en een beetje knapperig zijn. Bestrooi met fleur de sel en zwarte peper.

Schep de bonen en de spinazie in een schotel en serveer bestrooid met het paneermeel en de Parmezaanse kaas.