Kleurrijk Anatolië, winactie kookboek

Kleurrijk Anatolië, winactie kookboek

Kleurrijk Anatolië, winactie kookboek

Anatolië komt de laatste tijd nogal veel in het nieuws. Het is het schiereiland van Turkije dat in het westen aan de Egeïsche zee grenst. Dichtbij de Griekse eilanden zoals Rhodos, Kos en Lesbos. Vanuit Anatolië maken veel vluchtelingen de oversteek met de hoop op een veiliger leven in Europa.

In het prachtig uitgevoerde Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken van Somer Sivrioglu en David Dale (Good Cook €35.00) leren we Anatolië zelf kennen. Vertel me wat je eet en ik zeg wie je bent, is een bekende uitspraak. Als we met die blik het kookboek Anatolië bekijken, dan word je meteen verliefd op het kleurrijke land, haar bewoners en de gevarieerde keuken.

‘Turken houden van goed eten, bij het ontbijt praten ze al over wat ze ’s avonds gaan eten’, is een van de vele karakteristieken die je in dit boek leest en die mij persoonlijk zeer aanspreken. Anatolië bevat 140 recepten, zowel de traditionele als meer eigentijdse. Elk recept wordt heerlijk ingeleid door een mooi verhaal, iets wat een gerecht nog voor je het gemaakt of geproefd hebt al tot leven wekt.

De auteurs zijn de in Instanbul geboren en getogen Somer Sivrioglu die nu in Australië een restaurant heeft, Efendie genaamd, en David Dale, die journalist en culinair recensent is.

In Anatolië treffen we naast de basis waarin de streken van Turkije aan bod komen, de vijftien favoriete ingrediënten van de keuken aan: brood, yoghurt, feta, lamsvlees, vis, aubergine en andere groenten, granaatappel, paprika, bulgur, rijst, deegwaren, pistache, kikkererwten en andere peulvruchten. Rond deze ingrediënten zijn de gerechten opgebouwd.

Zo kun je voor het ontbijt (of elk ander moment) Simit, de bekende sesambroodringen maken, of maïsbrood van de Zwarte Zee met prei en sprotjes. Pistache pannenkoeken met Kaymak (een soort verse kaas) of druivenmatten gevuld met walnoten. Meteen wordt duidelijk: hier ontbijt men beslist anders dan de meesten van ons gewoon zijn. En dat maakt het juist tot zo’n leuk boek: dat je letterlijk even je grenzen kunt verleggen.

We lezen waar de lekkerste baklava gemaakt wordt en vervolgens hoe je die zelf maakt. De begeleidende foto’s zijn sfeervol, vol kleur en levendigheid. Van elke bladzijde spat het plezier in eten af. Wat fijn is, is dat er alternatieven gegeven worden. Bijvoorbeeld voor het zelf maken van sucuk, dat is een kenmerkende pittige Turkse worst enigszins vergelijkbaar met chorizo. De auteurs geven voor de doe-het-zelver en voor wie het niet kan vinden het recept. En dat is wat een boek boven het gemiddelde uittilt: creativiteit.

Maak ook kennis met Anatolië, ik mag er twee verloten.

Kans maak je zo:

*Laat een reactie achter onder aan dit blog

*Deel dit bericht op facebook

*Twitter volg mij en retweet dit blog

*Meedoen kan van 1 september tot en met 6 september. Maandag 7 september worden de winnaars bekendgemaakt.

*Meedoen mag zo vaak als je wilt.