Recensie: Mijn recepten + recept voor de lekkerste gemberkoekjes.

Recensie: Mijn recepten + recept voor de lekkerste gemberkoekjes.

Recensie: Mijn recepten + recept voor de lekkerste gemberkoekjes.

 

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van hem had gehoord: London Loy. Hij schreef een kookboek Mijn recepten, van appeltaart tot saotosoep. (Carrera Culinair 31,99)

Het boek kwam op mijn bureau terecht en zo lees ik dat ik hem wel zou kennen als ik eens naar Koffietijd zou kijken, daar staat hij regelmatig in de keuken en bij 24 Kitchen zette hij streetfood op de kaart. Ook is hij de personal-chef van die leuke lange kickbokser Rico Verhoeven.

Mijn recepten oogt een beetje rauw, op een positieve manier. Dat komt mede door de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin die zich specialiseerde in het fotograferen van bendes. Beslist iets geheel anders dan eten, dit is zijn eerste culinaire project. Het levert een mengelmoes op van foto’s van London en eten die minder gelikt, maar zeer zeker fraai zijn.

Lees je de in kleine porties verdeelde tekst die door het boek heen zijn gelardeerd, dan krijg je gaandeweg het beeld van een heel sympathiek mens. Opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer, gek op zijn moeder en haar kookkunsten. Over de klap voor zijn kop die hij kreeg en bevriend raakte met de jongens die voor hem opkwamen. Zijn naam is eigenlijk een foutje, gemaakt toen zijn oma hem na zijn geboorte aan ging geven. De bedoeling was dat hij Michael Landon ging heten, naar de acteur uit het Huis op de kleine prairie. Ze kwam thuis met Maikel London Loy op het certificaat.  Iemand die met zulke anekdotes komt steelt meteen mijn hart. Om wat hij zegt en ook om wat hij juist niét zegt. Geen borstgeklop, geen dikdoenerij, geen kijk-mij-eens-geweldig-zijn. Een heel gewoon mens, die zijn juf bedankt. Omdat hij op school behalve in gym nergens in uitblonk en zij hem een 9 gaf voor de appeltaart die hij bakte tijdens een kookles. Daarmee won zijn zelfvertrouwen en het idee wél iets te kunnen.

En dat kan hij. Dit boek geeft blijk van een brede interesse met Surinaamse, Caraibische en Aziatische invloeden, zijn roots.

Denk aan basisrecepten voor doubles een platbrood uit Trinidad en volgens London een waardige concurrent van de roti. Of zoetzuur, naan, chapati en massala kruiden mix. Of aan smaakmakers als hete piccalilly, Madame-Jeanette mayonaise of tomatenhokku (kort door de bocht: een Indiase variant van ketchup). De gerechten die als hoofdgerecht geschikt zijn, zijn verdeeld in vegetarisch, vlees en vis. Waarbij de springrolls met spruitjes, de jerk portobello en de ananascurry mij meteen bekoren. Of zijn moeders saotosoep waar hij als kind bij voorbaat al gelukkig van werd. Of de BBMR: het Surinaamse gerecht van bruine bonen, met rijst en zoutvlees, of het leuke Eerste hulp: een klassieker in ieder Surinaams huishouden. Een redder in nood voor als je bijna niks meer in huis hebt, sardientjes in tomatensaus spelen hierin de hoofdrol. Ook het recept van bakkeljauw, iets wat ik wel eens koop maar nooit zo goed klaar wist te maken als het recept dat London hiervoor geeft.

Bij het zoet aangekomen viel mijn oog op het recept voor koekjes. Maizenakoekjes(!) en gemberkoekjes met echt veel gember. Omdat ik niet van een lege trommel hou ging ik de mijne meteen vol bakken. Met gemberkoekjes. Onweerstaanbaar lekker, knapperig (ook na dagen) en met pit van (veel) gember. Ik deel het recept met je uit dit érg sympathieke en net even anders dan andere kookboeken.

Voor 18-20 stuks

125 gr zelfrijzend bakmeel

½ tl zout

1 tl gemberpoeder

50 gr donkere basterdsuiker (ik nam witte)

50 gram roomboter op kamertemperatuur

2 el schenkstroop

2 el stemgember, fijngehakt

1 el gembersiroop

*Verwarm de oven voor op 175 graden.

*Meng in een ruime kom het zelfrijzend bakmeel met zout, gemberpoeder en suiker. Voeg de boter, schenkstroop, stemgember en de gembersiroop toe en kneed tot een stevig deeg. (Ik deed dit in de keukenmachine).

*Verdeel het deel in 18-20 porties en rol daar balletjes van. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat +/-4 mm.

*Bak de koekjes 8-10 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen en hard worden. Baar ze in een trommel.