Modern vegetarisch + recept voor feta geroosterd met citroen en felrode tomaten

Modern vegetarisch + recept voor feta geroosterd met citroen en felrode tomaten

Modern vegetarisch + recept voor feta geroosterd met citroen en felrode tomaten

Jaren geleden zat ik tijdens een lunch tegenover Anna Jones aan tafel. Een sympathieke jonge vrouw met een missie: een nieuwe, moderne én gezonde kijk op vegetarisch eten laten zien. Ze was in Nederland om haar kookboek te promoten Een nieuwe kijk op eten (2014). Dat boek is (bijzonder verheugend!) opnieuw uitgebracht met als titel Modern vegetarisch. Meer dan 200 creatieve recepten voor elke dag. Anna Jones (Fontaine uitgevers, 24,99 euro).

Anna Jones is opgeleid als een van de eerste studenten bij het (inmiddels ter ziele) restaurant van Jamie Oliver: Fifteen in Londen. Hierna werkte Anna in verschillende restaurants en als foodstylist voor bladen.

Anna werd uit overtuiging vegetariër. ‘Ik ben met vlees opgevoed. Als onderdeel van onze opleiding moesten we allemaal een keer naar het abattoir. Want wie vlees wil eten is eigenlijk verplicht om het hele proces een keer met eigen ogen te zien. Toen besloot ik om vegetariër te worden. Het was toen ik nog als chef werkte best lastig om vleesgerechten te bereiden en er gelijktijdig voor uit te komen dat ik vegetariër was geworden. Onterecht zo bleek want iedereen werd juist erg enthousiast van mijn eten. Bij vegetarisch eten is het niet het stukje vlees of vis op het bord dat het centraal staat, maar een heel nieuw gerecht. Andere zaken vormen samen het gerecht. En dat zorgt meteen voor meer kleur, structuur en smaak.’

Ik was op slag fan van haar manier van koken die gezond, voedzaam, érg creatief en vooral smakelijk is. Het is allemaal net even anders. Inmiddels heb ik al vaak uit haar boek (en de boeken die daarna volgden) gekookt. Zo koop ik elk jaar tijdens de herfst een paar verpakkingen gekookte kastanjes zodat ik de verrukkelijk, krokante galettebodem met kastanjes en pistachenoten kan maken. Ook de knolselderijsoep met hazelnoten en krokante salie is een klassieker, ondanks dat de soep romig is komt er geen room aan te pas. Dat toont meteen Anna haar kijk op eten: je kunt ook met andere ingrediënten die minder zwaar zijn een romig en voedend effect krijgen. In dit geval zijn er boterbonen gebruikt die de soep zijn romige binding geven. Dat is waar Anna haar kijk op eten voor staan: voedzaam en licht. Je lijf en het milieu minder belasten door dat wat je op tafel zet. Anna Jones geeft aan wat een goede keus is en geeft daarbij ook andere opties. Dit boek geeft je smaken uit alle delen van de wereld zoals kruidige gerechten uit Kerala bijvoorbeeld aardappelkoekjes met dosa specerijen, pittige Aziatische waaronder gado gado, gulle Mediterrane en ook gewoon Engelse gerechten zoals  Yorkshire pudding. Waaraan Anna dan wel weer haar eigen originele draai geeft, een miniversie met zaadjes. De titel Modern vegetarisch is dan ook beslist gerechtvaardigd.

De 200 recepten zijn verdeeld over alle momenten van de dag. Soepen, salades, drankjes, hoofdgerechten en lekkere zoete gerechten en baksels. Alles sfeervol gefotografeerd en kleurrijk. Ik bakte onlangs de Anzackoekjes (verrukkelijk) en maakte van de overvloed aan tomaten die nu te koop is Feta geroosterd met citroen en felrode tomaten. Het volgende is de komkommersalade met saté crunch en de courgetteballetjes met pistache en munt.

Ik deel het recept van de Feta geroosterd met citroen en felrode tomaten simpel om te maken en erg lekker: warme zoute feta met koele friszure tomaten. Ideaal eten tijdens een warme zomerdag.

Voor 2 personen of voor 4 als bijgerecht

1 blok feta van 200 gr

1 citroen zonder waslaag

1 tl korianderzaad, fijngestampt in een vijzel

Zeezout en versgemalen zwarte peper

Olijfolie

800 gram tomaten, verschillende kleuren, maten en vormen

De blaadjes van een bos munt, fijngesneden

*Verhit de oven voor tot 220 graden.

*Leg de feta op een met bakpapier beklede bakplaat. Rasp de schil van een ½ citroen erover, bestrooi met het gekneusde korianderzaad, wat peper en sprenkel er wat olie over. Rooster de feta 25 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is.

*Hak als de feta in de oven staat de tomaten tot stukjes en plakjes van verschillend formaat en doe ze in een kom. Bestrooi royaal met zout en peper, rasp de rest van de citroen erover en besprenkel met een paar eetlepels olijfolie. Pers de citroen uit. Voeg de helft van het citroensap toe, proef en voeg naar smaak meer citroensap toe. Meng de tomaten door elkaar.

*Verdeel als de feta is geroosterd e tomaten over een platte schaal en bestrooi ze met munt. Schep met een lepel stukjes feta over de tomaten en serveer meteen.