Boordevol groenten + recept voor buffalo bloemkoolwings

Boordevol groenten + recept voor buffalo bloemkoolwings

Boordevol groenten + buffalo bloemkoolwings 

Eet, niet teveel, vooral groenten’  met deze uitspraak in zijn boek In Defence of Food (2008) startte Michael Pollan een internationale revolutie. Met een vurig pleidooi om vooral niets te eten dat je oma niet zou herkennen en zo plantaardig mogelijk, om een optimale gezondheid te bereiken en te behouden.

Hoe je dat precies aanpakt lees je in het kookboek dat zijn moeder en zusjes schreven:  Boordevol groenten! 101 heerlijke recepten voor flexitariërs door Tracy, Dana, Lori en Corky Pollan. (Kosmos Uitgever, 29,99)

In dit boek tref je recepten aan waarin groenten de hoofdrol spelen. Voorin het boek lees je meer over de gezusters en hun moeder: de een is volledig vegetariër, veganist of flexitariër en de moeder van Michael eet zo’n twee keer per week vlees. Dat geeft meteen aan hoe de verdeling van de receptuur ongeveer geweest moet zijn: ieder nam een deel vanuit haar belangstelling en expertise voor rekening.

Gemene deler is dat de recepten allemaal bijzonder, smakelijk, kleurrijk en origineel zijn. Niet de zoveelste kom sla of bowl om zo aan je groenten te komen maar echt leuke en andere manieren om groenten de hoofdrol te laten spelen. Zoals krokant geroosterde kikkererwten met parmezaanse kaas, gekruide zoete aardapelchips en perfecte boerenkool chips. Of het vegetarische alternatief voor Buffalo wings gemaakt met bloemkool. Ik maakte deze van de bloemkool die ik al in huis had. Geen recept om snel te maken, de stappen in de bewerking vroegen wat tijd. Maar wat was dit enorm lekker. Ik fietste meteen weer naar de groenteboer voor een nieuwe bloemkool. Niet alle recepten zijn bewerkelijk: de gevulde champignons met pesto en parmezaanse kaas zijn sneller te bereiden. De krokante kimchi pannenkoek met lente-ui staat is het volgende dat ik ga maken, de kimchi is al in huis. Uiteraard staan er wel salades in dit boek, maar dan ook net weer even andere zoals de witte wintersalade van bloemkool en venkel met nashipeer. Burgers op basis van groenten of van kip of vis met groenten vind je ook. Zoals de spinazie-champignonburger met feta of de buitengewone burgers die ik maakte. Veganistische burgers op basis van bloemkool, quinoa en zwarte bonen. Ik vond ze lekker, maar de burgers naar mijn eigen recept vind ik net even pittiger van smaak. Voor elk moment van de dag vind je recepten, zo ook voor zoetigheid. Uiteraard boordevol fruit of groente: zoals een courgettetaart, een worteltaart en een appelgalette die ik van de gevallen appels in mijn tuin ga maken. Het enige recept waarin je geen groenten of fruit aantreft is het slotrecept: decadente chocoladetaart. Maar zo aan het eind van dit boek is het koken met vooral groenten een gewoonte geworden, dus dan kan die taart met een gerust hart gegeten worden.

Het boek werd een New York Times Bestseller. Ik begrijp dat, het is net even anders dan alle boeken die er over dit onderwerp zijn.

 

Buffalo bloemkoolwings

Het originele recept schrijft 4 el harissa voor. Ik gebruik harissa van het merk Le Phare du Cap Bon. Dan is 4 el veel te scherp. Ik gebruikte 2 el en dat was echt meer dan genoeg.

90 gr bloem

1 tl knoflookpoeder

1 tl paprikapoeder

Zout

Versgemalen peper

120 ml karnemelk

1 kleine bloemkool, in kleine roosjes

2 el boter

2 eetlepels (of naar smaak!) harissa

*Verwarm de oven voor tot 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

*Meng in een middelgrote kom de bloem met het knoflookpoeder, het paprikapoeder, ½ tl zout en een snuf peper. Voeg de karnemelk en 80 ml water toe en roer tot een glad beslag.

*Schep de bloemkool erdoor. Schud het overtollige beslag van elk roosje en verdeel over de bakplaat.

Laat voldoende ruimte tussen de roosjes.

*Bak 6-8 minuten in de oven, totdat de bloemkool krokant is. Keer de roosjes om en bak nogmaals 6-8 minuten.  Haal dan uit de oven en zet apart.

*Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden.

*Smelt de boter en schenk in een middelgrote kom, meng de harissa erdoor. Schep de geroosterde bloemkool erdoor , totdat de roosjes goed bedekt zijn.

*Leg een schoon vel bakpapier op de bakplaat en leg de bloemkoolroosjes erop. Bak nog 10-15 minuten tot de roosjes goudbruin en krokant zijn.

*Serveer met een dip naar keuze: ik nam tzatziki.