Salad Days + recept voor dreamy aardappel-ansjovissalade

Salad Days + recept voor dreamy aardappel-ansjovissalade

Salad Days + recept voor dreamy aardappel-ansjovissalade

‘Warm hé’, een zin die ik en jij waarschijnlijk ook de afgelopen en de komende dagen veel zullen zeggen. Het is een tropische zomer. Bij warm weer is een salade eigenlijk het allerlekkerst, fris, knapperig en licht om te eten.

Hoewel Shakespeare er iets anders mee bedoelde (namelijk een tijd van jeugdige onervarenheid) is hij wel degene die de term Salad Days al gebruikte in 1606. Ajda Mehmet las het in Antony and Cleopatra toen ze Engelse literatuur studeerde. Nu gebruikte ze hem voor haar kookboek met recepten voor salades die je elke dag wilt eten: Salad Days, salades die je iedere dag wil eten. Door Ajda Mehmet (Good Cook 20,95 euro).

Ajda Mehmet is foodstylist en schreef eerder Vers uit de oven (2019). Met Salad Days schreef ze een boek vol spannende en heerlijke salades waar je de warme dagen smakelijk mee door kunt komen. De salades staan bol van smaak en textuur. In het boek zijn ze onderverdeeld in leafy: (denk vooral aan bladsla, kruiden mét verrassende toevoegingen)  zoals groente sla, aubergine en yoghurt met spicy korianderolie,  tuinkruiden en bloemensalade met avocado olie en hibiscusazijn of radicchio, vijgen en buikspek, crunchy: waarin knapperig een hoofdrol speelt zoals little gem en bloedsinaasappel salade, of kaki en halloumi. In hearty: zelfstandige salades die een maaltijd op zich kunnen vormen zoals snijbiet en zwarte oogbonen, parelgort en geroosterde sjalotten, in soft: waarin zachte ingrediënten zoals romige ricotta, zoutige ham en sappige meloen het resulteert in recepten zoals romige sobanoedels in cashewsaus of bieten en ricotta. In sort of salads: zijn de gerechten strikt genomen geen salade maar kun je ze wel als zodanig voorschotelen. Denk aan knapperige zoete aardappels en za’atar, spruitjes, paddestoelen en parmezaan of zachtgekookte eieren met citroen koolrabi. Gerechten die het makkelijk maken om ook ’s winters een salade op tafel te zetten.

In salad sides: vind je favoriete dressings, azijnsoorten en marinades en een aantal lekkere bijgerechten om van een salade een compleet maal te maken. Zoals gemarineerde ansjovis, snelle ingemaakte gember of lente-ui flensjes. Uit alle recepten spreekt een liefde voor lekker eten en dat willen delen. De ingrediënten zijn overal verkrijgbaar en duidelijk beschreven.

Het gebruik van Engelse termen (vind ik normaliter wel eens storend)  is in dit boek is het echter heel begrijpelijk: Ajda groeide in Londen op.

Ik maakte onder andere al de zoete aardappels met gochujang(!)  en de dreamy aardappelansjovis salade. In huize Boon zijn we groot fan van het heerlijke zoute ansjovisje. Deze salade is dan ook précies wat je nodig hebt op warme dagen, zoutig maar niet te, snel klaar, voedzaam en de dressing is verrukkelijk. Een restje deed ik de volgende dag door de bladsla. Ik deel het recept met je.

Dreamy aardappelansjovis salade

Voor 4 personen met vis bereidingstijd: 25 minuten

1 kg vastkokende aardappels, geschild en in ongeveer gelijke stukken gesneden

50 ml extra vergine olijfolie

25 g boter

6 ansjovisfilets op olie, van goede kwaliteit, plus extra ter garnering

4 lente-uitjes, in dunne ringen

 sap van 1 biologische citroen

zeezoutvlokken

2 el kappertjes

zure room, om erbij te serveren (optioneel)

Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook hierin de aardappels in 15 minuten net gaar. Ze zijn goed als je er met een scherp mes gemakkelijk in kunt prikken maar mogen niet uit elkaar vallen.

Giet de aardappels af en laat ze in de pan droogstomen. Ga ondertussen verder met de ansjovisolie. Verwarm de olie en boter in een pan op hoog vuur tot de boter begint te schuimen. Gebruik een houten lepel om de ansjovisfilets iets stuk te maken en blijf roeren tot de ansjovis bijna is opgelost. Bak de lente- uitjes een paar minuten mee, tot ze beginnen te karamelliseren.

Meng de iets afgekoelde aardappels in een ruime mengkom met de hete ansjovis-lente-ui-olie. Voeg het citroensap toe en schep alles voorzichtig om, zodat de aardappels niet te veel geplet worden.

Breng zo nodig verder op smaak met extra zout of citroensap. De ansjovis is al zout, dus proef eerst even of het nodig is.

Schep de salade op een grote schaal en garneer met wat kappertjes en een of twee extra ansjovisfilets. Ik serveer dit graag met een klodder zure room. Die room smelt dan een beetje op de warme aardappels en dat is zó lekker.