Vegan East is een spicy Feast +recept voor maïspannenkoek

Vegan East is een spicy Feast +recept voor maïspannenkoek

Vegan East is een spicy Feast + recept voor maïspannenkoek

Soms krijg je een boek in handen waarbij alles lijkt te kloppen. De boodschap, de toon, de ideologie en de recepten. Zo’n boek is Vegan East plantaardige gerechten uit de Oosterse keuken. Door Milou van der Will. (Good Cook, 25,95 euro). Voorzien van prachtige illustraties en coverafbeelding door Gonda Onnes.  

De vegan boodschap wordt niet prekerig gebracht maar spicy. Milou van der Wall, opgegroeid met Indische roots vindt de Indonesische keuken heerlijk. Helaas bevatten veel gerechten vlees of andere dierlijke producten. Dat werd een probleem toen zij veganist werd. Dat moest ook anders kunnen bedacht en besloot ze. Geen dierlijke ingrediënten zónder daarbij op smaak of structuur in te boeten. Op haar site Thegreenchopstick.com begon ze haar vegan Oosterse recepten te delen. Deze zijn Aziatisch en waar Indonesisch, grotendeels gebaseerd op de recepten en van haar familie. Allen hertaald naar een vegan variant. Na het succes en de enthousiaste reacties op de website kwam er dit boek: vol kruidig eten waarvoor Milou zelf de styling deed en fotografeerde. De toon is prettig en heeft humor dat neemt meteen het vreselijk serieuze waarvan vegan boeken soms doorspekt kunnen zijn weg.

Ik maakte inmiddels de knoflooknaan en dat was op zich al reden genoeg om over dit boek te jubelen. De lekkerste die ik ooit at. Daarna maakte ik de maispannenkoek geïnspireerd op de heerlijke kleine maiskoekjes die ik zelf ook vaak maak, maar ei bevatten. Dat heeft Milou heel goed ondervangen het levert een verrukkelijk kruidig gerecht op. Misschien wel lekkerder dan het origineel.

Voorin het boek wordt de basis van veel gegeven: vegan vissaus, snelle pickle, gestoomde broodjes, homede sichuan chili-olie, sweet chilisaus, sambal tempeh en vijf kruidenpoeder en boemboes. Een aantal daarvan ga ik beslist maken, net zoals de spicy zuurkool, de pompoemrendang, gyoza met misopaddenstoelen, KFC: Korean Fried Cauliflower, Chinese lentepannenkoeken, de gestoomde vijfkruiden-chococakes of de instant sorbet van perzik en Thaise basilicum. Misschien kook ik alles wel.

Er verschijnen op dit moment heel veel veganboeken. Dat is verheugend want minder dierlijk eten is ten slotte beter voor dieren, het milieu en  jezelf. Ik ben dol op Aziatisch eten. Vegan East is door het heerlijke spicy karakter van de recepten beslist één van de betere en daardoor voor mij en ik denk een groot publiek een waar Feast!

Morgen deel ik het recept van de maispannenkoek met je.

Maïs pannenkoek

Voor 1 pannenkoek

225 gr aardappel (schoon gewicht) in stukken

1 sjalotje, grof gesneden

1 ½ tl zout

2 lente-ui, in dunne ringetjes + 1 extra ter garnering

100 gr mais uit blik, afgespoeld en uitgelekt

1 tl cayennepeper

2 knoflooktenen, geperst

50 gr kikkererwtenmeel

3 el arachideolie

Sojasaus om erbij te serveren

*Pureer de aardappel (ja, rauw) met de sjalot en 1 tl zout in een keukenmachine. Hevel over in een schaal. Voeg lente-ui, maïs, cayennepeper. Knoflook en nog eens ½ tl zout toe. Meng, voeg het kikkererwtenmeel toe en meng tot een samenhangend beslag.

*Verhit de olie in een koekenpan en doe het beslag erin. Bak ongeveer 5 minuten aan een kant. Let op dat het niet aanbrandt. Probeer zodra dat kan de pannenkoek in beweging te houden.

*Draai de pannenkoek met een deksel of bord om. Niet met een spatel dan breekt de pannenkoek.

*Bak nog eens 5 minuten. Als hij lichtbruin kleurt en krokant van de structuur is, dan is de pannenkoek klaar.

*Serveer in punten met het extra fijngesneden lente-uitje en de lekkerste sojasaus die je in huis hebt.