Inmaken + recept voor harissa

Inmaken + recept voor harissa

Inmaken + recept voor harissa

In een tijd waarin ‘no waste’ bij velen van ons op de agenda is gekomen of inmiddels al hoog staat, is inmaken weer helemaal terug van weggeweest. Inmaken: de eeuwenoude techniek om (een overvloedige oogst van) fruit of groenten in te maken voor de herfst of winter.

Jonah Freud en Noni Kooiman schreven een boek met liefst meer dan 300 (!) recepten om fruit, groente, vlees en vis in te maken: Inmaken Groente, fruit en diversen. (Nijgh &van Ditmar 34,99 euro).

Nu is de term Bijbel op het gebied van koken al voorbestemd voor een andere uitgeverij maar anders zou het woord inmaakbijbel beslist op zijn plaats geweest zijn.

Compleet: van (A)ardappel tot (V)ijg en een hoofdstuk diversen waar eieren, zuivel, noten en andere niet elders onder te brengen inmaakzaken worden vermeld.

Het boek is zeer volledig: bij de inleiding lees je wat je nodig hebt om in te maken, daarna volgende de recepten. Eerst groenten, dan fruit en diversen. Aan het eind vind je een oogstkalender en een inmaakschema.

Elk in te maken ingrediënt wordt voorzien van een kleine ter zake doende inleiding. Per ingrediënt volgen er een paar recepten. Sommige zijn klassiekers, anderen zijn wat hipper en geven ‘wereldse’ smaken. Jonah Freud is behalve kookboekhandelaar ook auteur van meerdere kookboeken, Noni Kooiman werkte vanaf haar zeventiende als kok in keukens van diverse restaurants. Zij begon haar carrière in de Parijse bakkerij Rose’s bakery. Terug in Amsterdam werkte zij onder andere bij de restaurants Schiller, Vuurtoreneiland, De plantage en Toscanini. De combinatie Freud-Kooiman levert gedegen, betrouwbare en smakelijke recepten op.

Jam en zoetzuur maken deed ik al, maar er staan in Inmaken zoveel leuke nieuwe en nog onbekende recepten, dat ik dit boek vaak ter hand zal nemen. Wat dacht je van pastinaakjam, gebakken uitjes (!) gesmoorde zoete ui, kruidige druivenlimonade, of zelf gedroogde rozijntjes? Ik vind het allemaal érg inspirerend. Want was is er nu leuker dan een plank of meerdere in de kast, vol potjes met lekkers te weten? Ik kan daar echt van genieten.

Toen ik laatst een peper nodig had waren de pepers in de aanbieding. Ik kocht een pond rode chilipepers. Eenmaal thuis vroeg ik me af:  wat moet een mens met een pond pepers?

In Inmaken vond ik genoeg recepten met pepers: chili-olie, sambal, siracha, zoete chilisaus en harissa. Die laatste besloot ik te maken. En woow de zelfgemaakte versie is zowel pittig als fris.

Ik deel het recept met je. Misschien ga je nu ook een pond pepers kopen, maar 5 is genoeg.

Harissa voor 1 pot

De hoeveelheden kunnen makkelijk verdubbeld of verdrievoudigd worden

5 rode chilipepers

2 tl karwijzaad

2 tl korianderzaad

2 tl komijnzaad

2 tl gedroogde chilipeper

4 tenen knoflook

1 tl zout

Sap van 1 citroen

Olijfolie

*Verwijder de stelen van de chilipepers en snijd ze doormidden. Verwijder de zaadjes.

*Verhit een droge koekenpan op het vuur en rooster hierin het karwij-, koriander- en komijnzaad.

*Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de keukenmachine. Maal tot een fijne pasta. Voeg er op gevoel een scheut olijfolie aan toe, net zoveel tot het een smeuïge pasta is.

*Vul een goed schoongemaakt potje met het mengsel, druk het met de achterkant van een lepel een beetje aan. Giet er dan een laagje olijfolie op zodat het mengsel op die manier luchtdicht afgesloten wordt.

*Sluit de pot goed af met een deksel.

*De harissa is zo ongeopend 4 maanden houdbaar. Is de pot eenmaal open geweest bewaar deze dan in de koelkast.

-bij mij, ik maakte een dubbele hoeveelheid gezien dat pond pepers, werd het een dikke saus.

En waar kun je harissa voor gebruiken? Denk aan een schepje door de olie die je door de aardappelen schept als je ze in de oven roostert, door soep, saus, hummus of alles wat een peperige oppepper kan gebruiken.