Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen. + recept voor roze zuurkool

Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen. + recept voor roze zuurkool

Puur & makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen.

Je verklaart me vast voor gek met dit warme weer, maar ik eet alweer een poosje frequent zuurkool. Zelfgemaakte(!) van rode en witte kool. Heerlijk. Leuk om te maken en echt veel lekkerder dan de winkel-groentejuwelier versie.  Stamppot heb ik er nog niet van gemaakt: ik doe de roze gekleurde zuurkool in een salade en zelfs op brood. Een broodje humus met zelfgemaakte zuurkool is heel erg lekker. Ik maakte deze zuurkool die tijdens het fermenteren prachtig roze kleurt aan de hand van het recept uit Puur en makkelijk, smakelijke recepten voor elk seizoen Alex Elliott-Howery en James Grant. (Good Cook €25.95)

Dit boek is een heruitgave van het eerder verschenen Cornersmith (2016). Cornersmith is een eetcafé en inmakerij in Sidney Australië.

Destijds schreef ik over dit kookboek de volgende tekst, die nog steeds van toepassing is.

Een goed kookboek is er een dat je nog tijdens het lezen naar de keuken voert om lekker aan de slag te gaan. Het informeert, inspireert en nodigt uit om deel te nemen aan dat waar de makers zo enthousiast over zijn. Zo’n boek is Puur & makkelijk.

Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe bepaalde ontwikkelingen op verschillende plaatsen vrijwel gelijktijdig ontstaan. Zou zo’n trend gewoon in de lucht hangen en eruit geplukt worden voor wie daar gevoelig voor is?  In ieder geval haakt het Cornersmith (Sydney Australië) in op de trend van no waste, zoveel mogelijk zelf maken en bewaren door inmaken. Cornersmith is een eetcafé dat de nadruk legt op duurzaamheid, seizoensteelt en lokale producten. Toen het eetcafé eenmaal goed liep begon men aan een ruilsysteem. De omringende moestuinders konden hun overtollige oogst omruilen voor koffie of een ingemaakt product. En zo ontstond de inmakerij.

De recepten uit het eetcafé en de inmakerij zijn nu verzameld in een kookboek. Puur & makkelijk volgt de seizoenen en laat een keur aan recepten zien in prachtige,  kleurrijke fotografie. De passie voor duurzaamheid, niets verspillen en zelf maken is erg aanstekelijk. Veel recepten om zelf in te maken: van aardbeien-rabar-rozenjam via chili-jam, gefermenteerde ananas-chilisambal tot de befaamde Cornersmith mosterd en weikaramel. Er is een balans tussen smaakmakers en receptuur voor gerechten. Zowel voor ontbijt: geroosterde muesli, soep met lentegroenten, salades, kruidig gehakt, cheesecake, vis van de bbq, ricotta met geroosterde aubergine, walnoten en granaatappel, en práchtige laagjestaarten: Cornersmith is een bron van inspiratie. Ik maakte al de zoetzure radijsjes die werkelijk heel erg lekker en mooi werden en radijsjes een ander karakter geven. Ook de salade van parelgort met courgette en hazelnoten was meer dan lekker. Kortom Puur & makkelijk is een boek om dicht bij het aanrecht te houden.

Ik deel het recept van de zuurkool met je. 

Zuurkool

1 kleine rodekool (ca 1.2 kg)

1 kleine wittekool (ca 1.2 kg)

3 el zout

1 el karwijzaad

½ tl jeneverbessen

Schone potten, uitgekookt

*Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool doormidden, verwijder de kern en schaaf de kool zo dun mogelijk. (ik doe dat met de keukenmachine)

*Doe de geschaafde kool in een grote kom met het zout, karwijzaad en de jeneverbessen. Stamp alles met een houten hamer of vleeshamer 10 minuten tot de sappen vrijkomen. (ik kneedde met mijn handen bij gebrek aan een hamer)

*Doe de kool in de potten en druk goed aan. De vloeistof moet boven de kool uitkomen en eventuele luchtbellen moet je eruit drukken. Er moet zo’n 2 cm vloeistof boven de kool uitkomen. Heb je niet genoeg vocht vul dan aan met plat bronwater.

*Veeg de randen van de potten schoon en leg de deksels er los op. Zet er een bord onder en laat zo 4 dagen op kamer temperatuur fermenteren. Het zout wordt door dit proces omgezet in zuur. Proef na 4 dagen als je het zuur genoeg vindt, sluit je de potten en bewaar je deze tot gebruik in de koelkast. Wil je het zuurder dan laat je het nog verder fermenteren.

*Gebruik binnen 6 maanden.