De makkelijke keuken is hét basis kookboek! + recept voor risotto met forel & doperwten

De makkelijke keuken is hét basis kookboek! + recept voor risotto met forel & doperwten

De makkelijke keuken is hét basis kookboek!

Karin Luiten alias Koken met Karin blijft er heel gewoon en uiterst bescheiden onder. Toch verkocht ze van haar Koken zonder pakjes en zakjes liefst 150.000 exemplaren(!!). Ik kan je verzekeren dat is een jáloersmakend aantal.

Het boek is nu opnieuw gefotografeerd en vormgegeven en kreeg een nieuwe naam: De makkelijke keuken, voorheen het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Karin Luiten. (uitgeverij Nw A’dam 24,99 euro). De frisse, sfeervolle fotografie maakt het boek weer helemaal aangepast aan de looks van deze tijd. Ook de vormgeving is helder, duidelijk en zeer overzichtelijk.

Karin Luiten laat met haar methode koken zonder pakjes en zakjes zien hoe je heel eenvoudig, veel gezonder én lekkerder klassieke, populaire en bekende gerechten zonder pakjes geheel zelf maakt. Dat doet ze bovendien op ludieke toon. Humorvol en ogen-openend; want een pak Hollandspannetje met prei en aardappel waaraan je zelf nog prei en aardappel toe moet voegen is natuurlijk je reinste kolder. En zo laat ze de lezer nog meer onzin zien waarvoor de voedselindustrie ons duur laat betalen.

Karins recepten hebben allemaal één kenmerk: ze kloppen. Ze kloppen altijd en zijn daarom volledig foolproof. Wie water kan koken kan aan de hand van Karins duidelijke uitleg ook gerechten koken. Inmiddels is er een hele generatie die dankzij haar zelf vers en zonder pakjes leerde koken. Het boek is dan ook het ultieme cadeau, voor kinderen die het huis uitgaan en iedereen die wel koken wil maar niet altijd kennis, kunde of inspiratie heeft. Want daar staat dit boek dus bomvol mee. Liefst 200 recepten voor soepen, sauzen, aardappels, salades, pasta, rijst & noedels, kip, vlees, vis, vega, toetjes, gebak, broodbeleg en als toegift bounty’s want ook die kun je met Karin zelf maken. Dat is leuk om te doen met kinderen en zo hou je meteen het suikergehalte zelf in de hand. Achterin het boek staat een handige index waarin door een groen Vtje in een oogopslag duidelijk wordt welke recepten vegetarisch zijn. En je ziet meteen: dat zijn er erg veel. Dat maakt dat dit boek ook de vegetariër of flexitariër van heerlijke recepten voorziet. De makkelijke keuken is dan ook hét basis kookboek voor iedereen!

Van de 200 recepten noem ik gazpacho, (erg lekker, ik maak het vaak volgens dit recept), goulashsoep (voor iedereen die niet op wintersport kan gaan), tomatenketchup, whiskey-cocktailsaus (daar kan je bij de gourmet mee aankomen), asperges met hollandaisesaus, rösti-rondjes, mayonaise, spaghetti carbonara, pasta ovenschotel met champignons, Chinese kip uit de braadzak, kip Madras, Hollandse gyros, viscuisine, vanille roomijs, amandelkransjes, pindakaas of roze koeken. Dat wordt nog moeilijk kiezen. Ik maakte gisteren de risotto met gerookte forel en doperwtjes. Heerlijk!! morgen deel ik het recept met je.

Risotto met forel & doperwten

4 personen, hoofdgerecht

300 gr risottorijst

900 ml groentebouillon

300 gr gerookte forelfilet

200 gr doperwten (diepvries)

1cui

1 knoflookteen

100 ml droge, witte wijn

2 el mascarpone of crème fraîche

2 takjes verse munt

1 klontje boter

Peper uit de molen

*Haal de dopererwten alvast uit de vriezer.

*Verwarm de bouillon tot kokend heet, houd warm op een plaatje.

* Snipper de ui, hak de knoflook fijn.

*Verhit een klontje boter in een brede, lage pan.

*Fruit de ui en knoflook op laag vuur glazig.

*Voeg de rijst toe en schep 1 minuut om op hoog vuur.

*Blus af met de wijn en laat even pruttelen.

*Zet het vuur halfhoog. Schep met een soeplepel wat hete bouillon erbij en roer erdoor. Voeg steeds pas een nieuwe lepel bouillon toe als de vorige volledig is opgenomen.

*Doe na 10 minuten de iets ontdooide doperwten erbij.

*Blijf roeren tot de risotto gaar is. (in totaal +/- 20 minuten).

*Trek tussendoor de forel met je vingers uit elkaar in stukjes. Hak de muntblaadjes fijn.

*Roer er van het vuur af de mascarpone of crème fraîche door de gare risotto, dan de forel en de munt.

*Breng op smaak met versgemalen peper. Laat met het deksel op de pan twee minuten staan.