Lekker Lokaal+ recept voor heerlijke ontbijtkoek

Lekker Lokaal+ recept voor heerlijke ontbijtkoek

Lekker Lokaal, vegetarisch & simpel

Terwijl ik dit schrijf staat naast me een kop koffie én een plak zelfgebakken ontbijtkoek. Die maakte ik naar het recept van Laura de Grave haar nieuwe boek: Lekker Lokaal vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten. (Xander uitgevers, 29,99 euro)

Hadden we vroeger Frau Antje om de Hollandse kaas bij onze Oosterburen te promoten of Zeeuws meisje als symbool voor zuinigheid, nu is er Laura die op een elektrische motor stoer ons land doorkruist op zoek naar Nederlandse producten, gerechten en lekkernijen. Om die vervolgens in kaart en onder de aandacht te brengen. Want Nederland heeft veel moois en lekkers te bieden zo beschrijft Laura op aanstekelijke wijze. In dit boek geeft ze vegetarische recepten van klassieke Nederlandse gerechten en moderne recepten met Nederlandse ingrediënten. Ik noem wortel worstenbroodjes (!) aardappelkroketten met oude kaas, tomatensoep met doperwtenballetjes, aubergine hachee of vega-zoervleis.  De toon van het boek is Hollands nuchter, informatief en aanstekelijk. Echt een boek om te koesteren. Nederland mag blij zijn met zo’n ambassadrice voor het Nederlandse product en gerecht.

Ik deel het recept van de ontbijtkoek die echt erg lekker is.

Ontbijtkoek

250 gr volkoren roggemeel

2 ½ tl bakpoeder

2 el koek- of speculaaskruiden

100 gr honing

50 gr bruine basterdsuiker

3 middelgrote eieren

200 ml karnemelk

*Verwarm de oven voor tot 175 graden C. Meng het roggemeel met het bakpoeder, de koek- of speculaaskruiden en ¼ tl zout in een kom. Laat de honing en basterdsuiker in ca. 2 minuten op laag vuur smelten in een steelpan. Laat iets afkoelen.

*Voeg de eieren en de karnemelk toe aan het roggemeel en meng erdoor. Voeg het honing-suikermengsel toe en meng erdoor. Doe het mengsel in een siliconen bakvorm of ingevet bakblik.

*Bak de koek in 40-50 minuten in het midden van de oven gaar. Controleer met een satéprikker op gaarheid. Neem uit de oven en laat afkoelen.