Simply, heerlijk fris, kruidig en warm. Met recept!

Simply, heerlijk fris, kruidig en warm. Met recept!

Simply, heerlijk fris, kruidig en warm. Met recept!

De in Iran geboren Sabrina Ghayour wordt wel de ‘Golden Girl’ van de Perzische keuken genoemd. Dat is natuurlijk niet voor niets: zij brengt klassieke gerechten, hun smaken én moderne variaties van de Midden-Oosterse keuken naar de thuiskeuken. Hierbij maakt ze waar nodig een vertaalslag naar ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. Sabrina is als enig kind opgegroeid bij ouders die zelf niet kookten. Hierdoor ging zij al jong aan het experimenteren en zo ontstond een geheel eigen kookstijl die zich laat omschrijven als een simpele aanpak waarvan de smaken zijn geworteld in de Iraanse en Midden Oosterse keuken.

Simply Makkelijke Midden-Oosterse maaltijden van Sabrina Ghayour (Good Cook 25.95 euro) is het vijfde boek van Sabrina Ghayour. Eerder schreef zij het alom bejubelde Persiana, Sirocco, Feasts en Bazaar. Rode draad in haar werk zijn de kleurrijke, kruidige en verrassende gerechten die ze ons voorschotelt.

Zoals ze zelf zegt worden er in de Perzische keuken worden veel verse kruiden en yoghurt gebruikt. Dat zie je terug in haar recepten. In Simply staat de ongedwongen stijl van koken voorop. Recepten die niet moeilijk zijn maar wel een groots effect hebben zowel visueel als wat betreft de smaken. Lekker kruidig, fris, knapperig en énorm kleurrijk.

Simply is opgedeeld in 5 hoofdstukken: ongedwongen eten, tradities met een twist, de meltingpot, iets speciaals en cake, brood & zoetigheden. Elk hoofdstuk begint met een groot aantal vegetarische en vegan gerechten waarna gevogelte, vlees en vis volgen. Veel groenten en verse kruiden. Hierdoor krijg je ook het gevoel dat het behalve lekker ook gezond is. Ik noem: bloemkool-komijnsoep, kruidige wortel-tamarindesoep, kruidige aardappelpuree met kurkuma en koriander, met yoghurt en specerijen geroosterde zalm, zeebrasem met een kruidige olijven-sjalotboter, een aantal stoofgerechten met lamsvlees, luie pide met rundergehakt en geroosterde ui, kleverige kip met harissa, sesam en pistache of hartige taart met snijbiet, ricotta & zachtgekookt ei. Ook staan er zalige zoete gerechten in: cake met blauwe bessen, pistachenoten en kokos (!), tiramisu met witte chocolade, frambozen en pistachenoten, of frozen yoghurt met limoen en zwarte peper.

Om jezelf van een warm kruidige en smakleijke winter te verzekeren is Simply een aanrader.

Ik maakte de venkelsalade met een dressing van spinazie, cashewnoten & korianderzaad. En die was heerlijk, fris, knapperig en erg smakelijk. Venkel is nu nog volop verkrijgbaar dus ik deel het recept met je.

Voor 4-6 personen

2 grote venkelknollen

dressing

125 gr babyspinazie

125 gr cashewnoten

3 tl sumak, plus 1 tl ter garnering

2 tl korianderpoeder

2 tl korianderzaad, geroosterd in een droge koekenpan

4 el olijfolie

2 el lauw water

2 el rode wijnazijn

Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper, naar smaak

*Maal alle ingrediënten voor de dressing behalve de sumak voor de garnering in een keukenmachine glad tot de dikte van een dressing. Voeg zo nodig een extra lepel water toe.

*Snijd de venkelknollen bij, snijd ze in kwarten en dan in dunne plakjes. Leg die in een kom, schenk de dressing erover en hussel tot alle venkelplakjes goed met de dressing zijn bedekt.

*Schik de venkelsalade op een groot bord, bestrooi met de resterende sumak en serveer.