Bak!

Bak!

Bak!

Tijdens de eerste lockdown sloegen we met zijn allen massaal aan het broodbakken. Desems werden liefdevol opgekweekt en social media stond bol van de foto’s van de mooiste broden. Uiteindelijk was ikzelf ook zover. Ik kweekte geduldig een desemstarter op. Ik gaf hem zoals dat bleek te horen zelfs een naam en bakte er een brood van. Erg lekker, maar ook erg veel werk. En net zoals het menig kamerplant in mijn huis vergaat viel ook mijn desemstarter ‘’Frits’’ dat lot ten deel: ik liet hem doodgaan. Dat desemgedoe was eerlijk gezegd niks voor mij. Maar ik hou wel erg van lekker brood. Toen viel Bak! op de mat. Bak! Van eenvoudige appelcake tot het allerbeste zuurdesembrood. Jayne Jubb. (Culinair Karakter, 19.99 euro)

En dat is een érg leuk boek over (brood)bakken, geschreven op een aller plezierigste toon. De van oorsprong Engels Jayne is als een geduldige, enthousiaste vriendin die je alle kneepjes van het broodbakken uitlegt en tegelijk nog wat leuke verhalen over man en klanten met je deelt.

Een poos geleden had iemand me er op gewezen: de speciale bakkerij in haar buurt die op verzoek voor de buurt bakte onder de naam Buurtbakkers. En vooral dat die zulk heerlijk brood bakten. Het was in mijn stadsdeel maar net te ver om voor om te fietsen.

Ik was het vergeten tot ik het Bak! in handen kreeg. Dat blijkt geschreven door de mensen van de buurtbakkerij uit mijn stadsdeel. Begonnen uit liefde voor bakken, bakken ze vanuit huis voor mensen in de buurt op bestelling. De recepten en de reacties van klanten en echtgenoot Sjoerd staan erin. Ook hoe vriendin Betty in het in het Engels geschreven recept, knoflook in het beslag voor vijgen-rodewijn cake deed. Verwarring rond het woord clove.

Bak! Is fijn, enthousiast geschreven door iemand die enorm van bakken en mensen plezieren houdt. Het levert een fraai bakboek op met veel fijne, bijzondere en originele recepten voor iedereen. Met desem, gist, of baksoda. Met kneden of juist niet. Met gluten maar ook zonder. Ik noem snelle broden, basis-boerinnenbrood, favoriete gistbroden, zuurdesem van starter tot brood, glutenvrije broden, patisserie & baskels, vrij van (gluten etc) baksels, duurzaam: wat doe je met oud brood. Denk aan: het beste brioche brood, rogge-mosterdbrood, winters brood, Schots black bread, the brick een soort stevig brood waarvan 1-2 sneetjes je lang voeden, sinaasappel-marmelade tarte, botox blokjes en amandelbrood. Ik bakte al het haver-kastanje brood en het hazelnoot vruchten speltbrood. Allebei érg lekker. Ik ga beslist vaker uit dit boek bakken, want ik vind zelfgebakken brood zo lekker en dit boek bewijst dat het met maar ook zonder desem heel goed en lekker kan.