Green, is zowel voor vega en vegan ontspannen genieten!

Green, is zowel voor vega en vegan ontspannen genieten!

Green, is zowel voor vega en vegan ontspannen genieten!

De schrijfster van het kookboek Green heet Elly Pear en op slag vond ik haar mede om die naam sympathiek. Misschien omdat ik een peer met sappig, zoet, smakelijk en gezond associeer. Daarom was ik een beetje ontgoocheld toen ik aan het eind van het boek vernam dat ze niet echt Pear heet maar  Elly Crushen. Maar toen was ik al érg gecharmeerd van dit boek. Hoewel het nergens duidelijk wordt waarom ze zich Pear noemt is dit misschien omdat ze in Bristol een aantal jaar eetcafé The Pear Cafe heeft gehad. Een populaire gelegenheid waar je vegetarisch of vegan en zo lokaal mogelijk kon eten en drinken.

In Green Vega en vegan gerechten. Ontspannen doordeweeks en extra genieten in het weekend door Elly Pear. (Spectrum, 25,00 euro) laat Pear zien hoe je doordeweeks en in het weekend heerlijk kunt eten zonder vlees of vis. Het boek is opgesplitst in twee delen: Doordeweeks voor als je minder tijd hebt en In het weekend voor die dagen dat je meer tijd hebt. In de hoofdstukken Uit de diepvries en Vooruit koken laat ze je op een slimme manier zien hoe je als je meer tijd hebt een voorraadje aan kunt leggen, voor dagen dat je wat drukker bent.

In het hoofdstuk Uit de diepvries staan een aantal basisrecepten waarop je variëren. Zo kun je van een het basisrecept voor kikkererwten met rozenharissa 3x en telkens anders eten, net zoals van de dahl van spinazie, pompoen en zoete aardappel. Ik vind dat een fijne benadering van koken, waarbij je geen restjes overhoudt.

Na Uit de diepvries volgen de hoofdstukken Eenpansgerechten, Klaar in 20 minuten, In het weekend: ontbijt en brunch, Seizoensgerechten en Vooruitkoken.

Ik maakte al een paar keer het vegan bananenbrood dat in het eetcafé ook een grote hit was. Terecht want vegan bakken is best een apart kunstje. Ook de geroosterde gemarineerde tofoe waarbij je nagenoeg geen vet gebruikt is meer dan verrukkelijk. Ik at samen met mijn dochter een portie voor 4 personen. Toen ik gnocchi maakte, bakte ik  deze in de koekenpan op advies van Pear; inderdaad dat maakt ze veel smakelijker.

Er staan nog veel meer recepten in die ik wil gaan maken: zoals de zucchini in agrodolce met pijnboompitten en rozijnen, cashewnotenroom met een kaassmaakje, artisjokken met Limabonen, geroosterde pompoen en feta, of de ovenschotel met aubergine tomaat en kikkererwten en nog veel meer. De zeer fraaie kleurige foto’s maken vanzelf dat je trek krijgt en aan de slag wilt gaan.

Of je nu vega of vegan of vleeseter bent: iedereen kan met de recepten in Green zijn hart ophalen. Wel moet je alert zijn: het bananenbrood zou in mijn enthousiaste oven verbranden als ik de temperatuur aan zou houden die Pear adviseert.

Ik deel het recept vegan bananenbrood met je. 

Vegan bananen walnotencake

Dit is het lekkerste vegan bananenbrood dat ik ken. Luchtig, smeuïg en heerlijk van smaak. Echt een top recept waarvoor je de bananen op de schaal naar overrijp kijkt, omdat je weer zo’n brood wil bakken. Je hebt een kleinere cakevorm nodig 450 gram. Het deeg is vrij compact een beetje zoals brooddeeg. Ik heb de temperatuur aangepast (verlaagd) omdat de aangegeven temperatuur van 220 graden, een zwart exemplaar oplevert.

3 grote, rijpe bananen, gepeld. (350 gram)

75 ml plantaardige olie

100 gram lichtbruine suiker of rietsuiker (ik hou niet van zoet dus nam 75 gram)

225 gr bloem

3 volle tl bakpoeder

1 ½ tl gemalen kaneel

1 ½ tl gemalen gember

50 gr rozijnen

50 gr walnoten, grof gehakt

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cake of broodbakblik (450 gram) in en bekleed hem met bakpapier.

*Prak de bananen fijn, voeg de olie en suiker toe en roer goed door elkaar. Schep voorzichtig de bloem, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, rozijnen en walnoten erdoor. (ik deed ook nog een snufje zout).

*Verdeel het mengsel over de bakvorm en bak de cake 40-50 minuten bruin en gaar. Controleer met een prikker of de cake gaar is.

*Laat afkoelen op een rooster. Blijft goed verpakt een kleine week goed en lekker.