Trek, stilt voor even de trek

Trek, stilt voor even de trek

Trek, stilt voor even de trek

Trek, eten onderweg – toen en nu is het eerste boek van Charlotte Kleyn (Nijgh & van Ditmar, 25.00 euro) Eerder schreef ze samen met vader Onno Kleyn Luilekkerland, 400 jaar Koken in Nederland (2018).

Charlotte Kleyn is culinair historica en conservator van de Gastronomische collecties bij het Allard Pierson.

In Trek onderzoekt Charlotte hoe mensen in voorbije eeuwen tijdens hun reis onderweg aten. Hiervoor bezocht ze musea en archieven, ging langs bij de padvinderij die nu scouting heet en bij een marineschip en vliegtuigcateraar.

Op aanstekelijke wijze schrijft ze over dat eten onderweg. Het koggeschip, pelgrims in de Middeleeuwen, VOC-schepen, het leger, picknicken, koosjer op reis, stoomschepen, padvinders, treinen, marine, kamperen en het vliegtuig, komen ieder in een eigen hoofdstuk aan bod. Elk hoofdstuk is gelardeerd met afbeeldingen uit musea of dichterbij in de tijd met foto’s. Aan het slot van ieder hoofdstuk wordt meer of minder historische receptuur gegeven, waaraan Charlotte haar eigen draai geeft. Denk aan bolussen met kardemom en rozenwater, sharbat met komkommer, azijn en munt als dorstlesser tijdens de pelgrimstochten, een anti-scheurbuik cocktail met arak, tamarinde en specerijen tijdens de VOC-reizen, koude aap (blikken corned beef) in het leger, kastanje goulash bij de scouts of campingpasta tijdens het kamperen.

Charlotte schrijft prachtig, ze neemt de lezer bij de hand en al vertellend ga je samen terug in de tijd.

Omdat ik zo nieuwsgierig was naar eten in het vliegtuig begon ik achterin bij dat hoofdstuk. Ik moest glimlachen bij de eerste verhalen over vliegen: de eerste reis naar Batavia in het toenmalig Nederlands -Indië duurde 12 dagen voor de drie passagiers die onderweg 20 landingen maakten alwaar ze op de vliegvelden hun maaltijd gebruikten. Ook het verhaal van Ellen Church ’s werelds  eerste stewardess die een handboek schreef voor toekomstige collega’s is hilarisch. Zoals het altijd bij de hand hebben van een vliegenmepper om insecten aan boord te doden en het bij de hand hebben van een spoorboekje om bij een noodlanding passagiers een alternatieve route te bieden. Om maar te zwijgen over het voorkomen dat  passagiers op weg naar het toilet de nooduitgang zou nemen.

Trek is een erg leuk, vlot geschreven boek vol heerlijke anekdotes die maken dat je trek krijgt om te reizen en die je reishonger al lezend een beetje stilt totdat het weer echt mogelijk is.