Eén Pan, Plaat, Planeet, is een kookboek én een vurig pleidooi + recept voor koelkast tiffin

Eén Pan, Plaat, Planeet, is een kookboek én een vurig pleidooi + recept voor koelkast tiffin

Eén Pan, Plaat, Planeet, is een kookboek én een vurig pleidooi.

Behalve een kookboek boordevol (ruim 200) vegetarische en vegan recepten is Eén Pan, Plaat, Planeet over hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen van Anna Jones (Uitgeverij Fontaine, tot 1-6: 29,99 euro) óok een vurig pleidooi. Een pleidooi dat goed onderbouwd wordt en getuigt van inzicht over wat je als consument en als eenling bij kan dragen om de aarde te behoeden en te beschermen. Om te zorgen dat de schrikbarende voorspellingen over het klimaat een halt toegeroepen worden of in ieder geval niet nog erger worden en verdergaan.

In Eén Pan, Plaat, Planeet laat Anna Jones zien hoe je het verschil maakt: door volgens de seizoenen en duurzaam te eten, niks te verspillen, alles te gebruiken en slim van je warmtebronnen gebruik te maken. Door minder of geen plastic of ander onnodig verpakkingsmateriaal te gebruiken. Door vegetarische en veganistische recepten in één pan of (bak)plaat te maken. Bij de vegetarische recepten wordt in alle gevallen op een enkeling na een optie gegeven hoe je het recept helemaal plantaardig kunt maken. Na een inleiding volgen recepten die je in één kookpan maakt, denk aan: mais-chowder met bloemkool, ramen met witte miso of risotto met groene paprika en pistachenoten.

Dan volgt Planeet I: een informatief hoofdstuk waarin dieper ingegaan wordt op vragen als wat is gezond en duurzaam eten? Hoe zit het met eiwit? Wat heb je werkelijk nodig en in welke plantaardige bronnen zit wat? En hoe je verspilling van voedsel en energie voorkomt en geld kunt besparen. Dan volgt het hoofdstuk Koekenpan waarin je recepten treft die je in een koekenpan maakt zoals: goudgele rösti met anchochutney, mapo dofu (een heerlijk gerecht van tofu en groenten) of Koreaanse wortel-sesampannenkoeken.  Daarna tref je een aantal veel gegeten groenten denk aan wortelen, sla en aardappelen (oké geen groente) en krijg je telkens 10 snelle recepten om niks te verspillen, mochten deze onverhoopt liggen te verleppen in je groentelade. Ook snelle gerechten krijgen hun plaats en dan volgt nog een informatief hoofdstuk Planeet II genaamd: hoe je de bio diversiteit van de bodem kun steunen, wat schep je op je bord, is dat trendy of seizoen en lokaal geteeld? Leven met minder plastic en met de seizoenen meekoken.

In dit boek vind je de perfecte mix tussen echte, grondige informatie voor als je anders wilt en recepten die je laten zien hoe je heel lekker en verantwoord kunt eten.

Ik maakte al de winterse rodekool soep met appel, aubergine curry met tamarinde en basilicum, de XO saus(!) en de koelkast tiffin met pistachenoten en tahin. Dat was een werkje maar zó lekker dat ik morgen het recept daarvan met je deel. Een tiffin is een rijk gevulde chocoladebrok die je in stukjes serveert. 

Koelkast tiffin

Voor 10 stuks (ik maakte er minstens 20 van, het is erg machtig)

120 gram bloem

30 gram rijstemeel

100 gr koude ongezouten boter of plantaardige boter

50 gram rietsuiker

30 gram stemgember op siroop, zeer fijn gehakt

200 gram pure chocolade (70%)

100 gram tahin

3 eetlepels siroop uit de pot met stemgember

80 gram pistachenoten, gepeld en grof gehakt

40 gram gedroogde kersen (had ik niet, ik nam abrikozen)

40 gram rozijnen

30 gram pompoenpitten, geroosterd

*Verhit de oven tot 180 graden.

*Zeef de bloem en het meel in een kom. Wrijf met je vingers de boter erdoor, tot hij zacht is en er geen grote klonten zichtbaar zijn. Roer de suiker, ¼ theelepel zout en de stemgember erdoor. Bedek een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier en druk het koekdeeg tegen de bodem. Prik het een paar keer in met een vork en bak het in 18 minuten goudbruin. Haal de koek uit de oven en laat he, volledig afkoelen. (De koek is ook zo al erg lekker!)

*Breek intussen de chocolade in stukjes en doe die met de tahin en stemgembersiroop in een hittebestendige kom. Smelt au bain-marie, zorg dat het water de kom niet raakt. Haal de kom van het vuur zodra de chocolade gesmolten is en roer de pistachenoten, gedroogde vruchten, noten en pitten erdoor.

*Hak de afgekoelde koek in de bakvorm in stukken en roer deze door de gesmolten chocolade. Laat het bakpapier in de vorm zitten, Schenk het chocolademengsel weer in de bakvorm, strijk glad en dek af met plasticfolie. Zet het 3 uur of een nacht in de koelkast.

*Snijd de tiffin in grote of kleinere stukjes.