Uit de keuken van Fatima, elke dag anders + tuinboonsalade recept

Uit de keuken van Fatima, elke dag anders + tuinboonsalade recept

Uit de keuken van Fatima, elke dag anders + tuinboonsalade recept

Het boek van de op social media immens populaire Fatima El Irari komt precies op tijd voor de ramadan die dit jaar op 13 april begint en eindigt op 12 mei.

Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang om zo compassie te tonen met mensen die het minder goed hebben. Na zonsondergang wordt het vasten gebroken door een voedzame en smakelijke maaltijd. Ik bezie het altijd met een zekere bewondering, zeker als het erg warm is en de vastenmaand al een poosje bezig is.

Dat het boek in een behoefte voorziet moge duidelijk zijn: het stond gisteren, daags na verschijnen meteen op nummer 6 in de bestseller top 60 van het CPNB. Dat is echt een prestatie van formaat! Uit de keuken van Fatima, elke dag anders. 90 Nieuwe recepten voor familie en vrienden. Door Fatima El Irari (Fontaine uitgevers 20,99 euro)

Fatima leerde koken in de keuken van haar moeder, dat koken vooral doorgeven is bewijzen de beelden in het boek waarop haar zoontje Yanis samen met Fatima in de keuken of zijn eigen speelgoedkeuken te zien is. Haar recepten worden als foolproof omschreven en tonen aan dat iedereen kan koken. Dat komt mede door het heel erg duidelijk beschrijven van de receptuur, die geen stap in het ongewisse laat. De recepten zijn een mix van traditionele Marokkaanse gerechten en alom populaire gerechten zoals mac and chees en parmezaankip uit de oven.

De recepten beslaan elk moment van de dag, van een ontbijt met scones met aardbeien, avocado toast met ei en omeletmuffins, via een morning boost smoothie en een freak shake naar een romige viscurry en een kiptajine met bloemkool. Het zijn stuk voor stuk lekkere, eenvoudig te maken recepten die een twist geven aan recepten die je misschien in een andere variatie wel kent. Naast koken is Fatima een begenadigd bakker, zij tovert de mooiste en lekkerste creaties uit de oven: denk aan angel-food cakes, Ferrero Rocher cupcakes, red-velvet taartjes, of de no bake Raffaello-cheesecake. Alles prachtig gefotografeerd door Sabine Koning.

Bij de salades kwam ik het recept voor El foul tegen: tuinbonensalade. Hoewel we nog even op de verse moeten wachten geeft Fatima aan dat je het ook met diepvries tuinbonen kan maken. Ik deel het recept met je.

Voor 4 personen

1 ui

4 tenen knoflook

100 ml olijfolie

2 el fijngesneden peterselie

2 el fijngesneden koriander

1 citroen, in stukjes

1 el vers citroensap

1 tl paprikapoeder

1 tl kurkuma

1 tl komijnpoeder

1 tl zout

½ tl harissa kruiden

100 ml warm water

500 gr tuinbonen (diepvries)

100 ml extra warm water

*Maal de ui en knoflook fijn in een keukenmachine

*Verhit de olijfolie en bak hierin de ui en knoflook 1-2 minuten.

*Voeg peterselie, koriander, stukjes citroen, citroensap, paprikapoeder, kurkuma, komijnpoeder, zout, harissa kruiden en water toe.

*Roer goed door en laat 4-5 minuten koken op halfhoog vuur.

*Voeg de tuinbonen toe. Giet ook het extra water erbij. Roer voorzichtig door de saus. Plaats de deksel op de pan en kook de tuinbonen in 13-15 minuten gaar.

*Wanneer de tuinbonen gaar zijn prak je ze met een vork een beetje fijn.

*Serveer de tuinbonensalade met warm brood erbij of op crackers.