Sri Lanka food is heerlijk *met pittig kokos-sambal recept*

Sri Lanka food is heerlijk *met pittig kokos-sambal recept*

Sri Lanka food is heerlijk *met pittig kokos-sambal recept*

 

Sri Lanka is een Zuid Aziatisch eiland gelegen in Indische Oceaan. Sinds de 16e eeuw waren koloniale bezetters hier aan de macht, onder andere Nederland en later het Verenigd Koninkrijk. Toen droeg dit eiland de naam Ceylon, waar nog steeds een theesoort naar is vernoemd. Sinds 1948 is het onafhankelijk en sinds 1972 heet het Sri Lanka wat eerbiedwaardig, schitterend eiland betekend.

Sarogini’s Sri Lanka Food, het heerlijkste uit de Zuid Indische keuken. Sarogini Kamalanthan. (Uitgeverij Lannoo €24.99) staat vol authentieke gerechten. Sarogini, die in Sri Lanka is opgegroeid, heeft de liefde voor eten van haar moeder meegekregen. Zittend op de drempel van de keukendeur keek zij toe tijdens het bereiden van het eten.

Jaren later, als ze in Nieuw zeeland en weer later in Australië woont, reageren collega’s enthousiast op haar eten en de geuren die dat verspreidt. Ze begint kooklessen te geven, start een blog dat wereldwijd een succes wordt en nu zijn haar lekkerste recepten in een boek gebundeld. Liefst 100 recepten staan daarin. En allemaal even kleurig, kruidig en bijzonder. In de keuken van Sri Lanka spelen kerrieblaadjes, cashewnoten en kokos een voorname rol.

Het boek laat behalve prachtige sfeerbeelden ook de gerechten zien. De warme kruidigheid slaat je hierbij bijna tegemoet. Sri Lanka Food geeft recepten die allemaal goed te maken zijn, de beschrijving is duidelijk, de ingrediënten zijn redelijk tot goed verkrijgbaar. Recepten voor kip, vlees, rijst dat een voornaam bestanddeel van de maaltijd vormt, roti’s en dosa’s (pannenkoekjes gemaakt van urad linzen en rijst), groente, vis, schaal- en schelpdieren, desserts en taarten, snacks en chutney’s, relish en tafelzuur. Uit dat hoofdstukje maakte ik een pittige sambal met kokos en die is wel zo waanzinnig lekker. De kokos geeft het een aangename textuur.

Sambal met kokos

voor 1 grote of twee kleinere potjes

90gr gedroogd geraspt kokos

2 el heet water

plantaardige olie

15 rode pepers, in stukken gesneden

10 kerrieblaadjes

1 el tamarinde

1 teen knoflook

1 tl zwarte peper korrels

½ ui gesnipperd

1 ½ tl zout

1 tl zwart mosterdzaad

½ tl fenegriekzaad

*Week de kokos in het warme water.

*Verhit een scheut olie in een koekenpan, fruit de pepers en de kerrieblaadjes enkele minuten.

*Maal de pepers samen met alle andere ingrediënten in een keukenmachine fijn.

*Verhit een scheut olie in de koekenpan en bak het mengsel ongeveer 5 minuten terwijl je blijft roeren tot het een droog mengsel is.

*Doe de sambal in schone potten en bewaar op een koele plaats.