NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

NOMNOMNOM is smikkelen +recept smokkel ayam kecap

 

‘NomNomNomNom’ is het geluid dat koekiemonster uit Sesamstraat maakt als hij eet én staat synoniem voor het geluid dat iemand maakt die genietend eet.

NOMNOMNOM is ook de titel van het kookboek van Dorothy Parker van Vette Sletten. Eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten. (Fontaine Uitgevers, 24,99 euro).

Vette Sletten is het Nederlandse blog dat in de Engelse versie Dorothy Porker heet. Vette Sletten is een antwoord op alle skinny blogs van ultraslanke meisjes met fijn gestileerde receptuur.

Hoe anders is dat bij Vette Sletten / Dorothy Porker. Op haar blog gaat het voornamelijk om genieten van eten ook als dat calorieën bevat.

Het kookboek NOMNOMNOM is beslist anders dan alle andere. Om te beginnen spreekt er een geheel eigen geluid en veel humor uit. Het is een verademing.

Als fan van de Koreaans-Amerikaanse keuken en met haar Indische roots schotelt Dorothy Porker je kruidige originele recepten voor. De teksten zijn hilarisch en soms aandoenlijk eerlijk. Het type tekst waar ik erg van hou. De foto’s zijn uniek, kleurrijk en origineel zo ook de foto’s waarop ze zelf staat met al haar tattoos en een hamburgerjurk of een molensteenkraag van pitabroodjes.

De recepten zijn ingedeeld in Snelle trek: take out bestellen(!), Angry asian man tosti, Gado2, Grote trek: (macaroni uit de oven, Indische kipsalon, gochujang tartiflette, Favorieten: Ceasar fried chicken, Bob rösti, Leidens Ontzet-kroket, Mag wel, hoeft niet: seitan, patat, tofugehakt, Zoete trek: After Eight Oreo Pie, Rendangkoekjes, chocolade sorbetijs of patatje zoet. Veel recepten zijn eenvoudig te veganizen. Dorothy geeft daar aanwijzingen voor.

Uit het hoofdstuk Snelle trek maakte ik smokkel ayam kecap. Voor mij met vegankip, voor mijn man met echte. Nadat ik het gemaakt had begreep ik Dorothy volkomen: als kind likte ze de pan al leeg. Dat deed ik met mijn vinger.

Ik deel het uiterst simpele maar o zo smakelijke recept met je.

Smokkel ayam kecap

Voor 2 personen

2 el zonnebloemolie

2 tenen knoflook fijngehakt

2 sjalotjes fijngehakt

300 gram kipfilet, speklapjes of seitan

½ tl chilivlokken

50 ml ketchup

50 ml ketja[ manis of meja

*Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot en de knoflook tot ze glazig beginnen te worden.

*Bak de kip en de chilivlokken 5-7 minuten mee tot het vlees begint te kleuren en gaar is.

*Voeg de ketchup en kecap toe en laat zacht doorwarmen tot de saus goed gemengd en licht ingedikt is

Serveer met rijst en groene groente.