Met De Bakatlas spijker je heerlijk je topo bij! +recept voor crunchies

Met De Bakatlas spijker je heerlijk je topo bij! +recept voor crunchies

Met De Bakatlas spijker je heerlijk je topo bij! +recept voor crunchies

Rutger van den Broek behoeft denk ik geen introductie: hij is ons nationaal bakfenomeen.

Na diverse Bijbels (Bakbijbel en Koekjesbijbel) en andere bakboeken verscheen recent De Bakatlas van zijn hand.

De Bakatlas, Rutger bakt de lekkerste recepten van over de hele wereld. Rutger van den Broek. (Carrera Culinair, 35.- euro)

Een heerlijk, dik (450 blz.), fraai gefotografeerd en vormgegeven boek waarin Rutger laat zien hoe én wat ze bakken in de rest van de wereld. En dat is allemaal vérrukkelijk!

Dankzij Rutger moest ik weer denken aan meneer B. mijn aardrijkskundeleraar op de middelbare school. Ik vond aardrijkskunde een erg leuk vak, maar ik hield ook van praten en giechelen. Dat vond meneer B. geen combinatie dus moest ik mijn tafeltje tegen zijn tafel schuiven. Dat maakt dat ik wel op moest letten en nog steeds alles weet over aardlagen en andere aardrijkskundige zaken.

Terug naar De Bakatlas: via de diverse delen van Europa: West-, Midden-, Noord-, Oost en Zuidoost, gaan we naar Noord Amerika, Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied, Afrika, Azië en Oceanie: Australië en Nieuw zeeland.

Denk aan receptuur voor Bossche bollen, lange rozijnkoeken, misérable, flan pâtissier, kardemombullar, Medovik (Russische honingtaart)

Makovec (maanzaadcake), oatmeal chocolate chip cookies, pastel de tres leches, ma’amoul bi fistok (gevulde Arabische koekjes) of iced vovo’s (populair Australisch koekje).

De receptuur van Rutger is beproefd, goed beschreven en klopt absoluut. Voor iedereen die op reis zou willen en even niet kan is bakken uit een ander land een smakelijk alternatief. (Weet je meteen wat je moet bestellen als je eenmaal echt op reis bent!)

Ik maakte de Zuid Afrikaanse crunchies een populair koekje daar ..en nu ook bij mij thuis, want heerlijk! Hoewel ik nog niet in Zuid Afrika was dacht ik bij de eerste hap: zo smaakt Zuid Afrika. Raar maar waar. Droog, zoet, zacht warm kruidig en heerlijk. Ik sneed ze wel kleiner dan Rutger adviseerde, zo had ik een trommel vol en deelde ik ook nog uit.

Ik deel het recept voor crunchies met je

Voor 24 koeken of meer als je ze kleiner snijdt

130 gr boter (ik nam een plantaardig alternatief)

35 gr golden syrup of honing (ik nam agavesiroop)

150 gr havermout

100 gr kokosrasp

100 gr bloem

120 gr suiker

1 tl kaneelpoeder

1tl baking soda

¼ tl zout

*Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 20x30 cm in met boter en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.

*Doe de boter en de golden syrup of honing in een steelpan en verwarm deze op laag vuur, tot de boter gesmolten is. Laat het mengsel daarna 5 minuten afkoelen.

*Doe de overige ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze door elkaar. Voeg het botermengsel toe en meng alles met je handen tot een kruimelig en iets plakkerig deeg. Doe het deeg in de bakvorm en druk het overal goed en gelijkmatig aan. Bak de koek  15 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 160 graden en bak nog 10-15 minuten, tot deze donker goudbruin is.

*Laat de koek 15 minuten afkoelen in de vorm. Snijd hem dan met een scherp gekarteld mes in 24 vierkantjes van 5x5 cm. Haal de koeken voorzichtig uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.