Met mes en stokjes

Met mes en stokjes

Met mes en stokjes

December-cadeau-tips aflevering 3.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Mascha Lammes is de echtgenote van Ronald Giphart en met hem samen schreef ze al eerder twee kookboeken: De wereld thuis en Verrukkeluk.

Met mes en stokjes (Uitgeverij Thomas Rap, 29.99 euro) is haar eerste solo kookboek.

Hoewel ik haar niet ken, de uitnodiging om bij een vorig boek bij hen aan tafel aan te schuiven moest ik missen, lijkt ze me een enig mens.

Dat blijkt uit de fijne bijschriften bij elk recept en de soms hilarisch van toon zijn en de tussendoor hoofdstukjes over een onderwerp zoals maggi, mosterd, panko of zout. De recepten zijn een werelds allegaartje, sommigen met vlees en vis en een groot deel zonder. Uit elke windstreek vind je iets smakelijks en soms zet ze een recept van een bevriend iemand of een kind in het zonnetje. Altijd met een originele invalshoek.

Ik noem:  cold pea soup, pakora‚Äôs, blooming onion, patatas bravas 2.0 of de simpelste appeltaart ooit die uit een laag bladerdeeg, appels, suiker en wat boter bestaat.

Ik maakte Flakes: Griekse linzensoep, want altijd in voor een mooie peulvruchtenrecept. Ik gebruikte heel eigenwijs (want in de koelkast) bonen, erg lekker!

Wie een leuk, origineel kookboek zoekt dat de alledaagse maaltijd omhoog tilt heeft een goede aan Met mes en stokjes.