TLV Vegan

TLV Vegan

TLV VEGAN

December-cadeau-tips aflevering 6.

De komende tijd zal ik elke aflevering een kookboek onder je aandacht brengen, dat leuk is om cadeau te vragen of te geven.

Het nieuwe boek van Jigal Krant, TLV Vegan Land zonder melk en honing (Nijgh & van Ditmar, 34,99 euro) is de opvolger van TLV (2018) waarvoor hij dat jaar de prijs van het gouden kookboek won.

Het al lang van tevoren aangekondigde TLV Vegan was het wachten meer dan waard.

In Tel Aviv wonen de meeste Israëlische vegans en vormt zodoende de vegan capital of the world. Waarom dat zo is en hoe dat is ontstaan beschrijft Jigal uitgebreid aan de hand van een zoektocht waarin hij een aantal pioniers aan het woord laat. Zoals het verhaal over animal farm waar dieren uit de intensieve vee-industrie gered van de slacht, een mooi leven wacht waarin ze gerespecteerd worden. Of het interview met de rabbijn die zegt God is a vegan, zijn echt staaltjes journalistiek smullen.

Jigal Krant stelt in alle opzichten zijn onderwerp centraal. Hij informeert de lezer zonder dwingend of belerend te zijn. Dat is prettig, want wie de verhalen leest over schandalen in de slachthuizen en intensieve veehouderij, die ook in Israël plaatsvinden, trekt zelf wel een conclusie.

De receptuur is beproefd en geperfectioneerd, de bijschriften van Jigal zijn hilarisch en doen me soms schateren.

Ik kocht rijstwafels want het recept voor falafel van rijstwafels maakt me nieuwsgierig.

De recepten allen opgebouwd rond groenten zijn volledige gerechten op zich. Over choemoes want zo schrijf je dat op zijn Israelisch gaat Jigal even lekker los, om vervolgens 10 geboden te geven over hoe je choemoes maakt. Zo, en niet anders!

Na een inleiding waarin ook de smaakmakers uit dit boek uitgebreid besproken worden volgen de recepten in hoofdstukken getiteld: met je jatten, aan tafel, salatiem en basisrecepten.

Om een indruk te geven noem ik: shoarma van bospaddenstoelen en seitan, zoetscherpe pul biber amandelen met tijm, TLV-tapenade waarvoor de vijzel gebruikt moét worden, romige aardpeersoep, schorseneren met bietentechina en pecannoten, freekeh met kersen, chocolade, amandelen en soemak of salade met rode biet, geroosterde paprika, cashews en chilisaus. In de verschillende hoofdstukken komen ook zoete (na)gerechten aan bod.

De foto’s van Vincent van den Hoogen maken het tot een visueel spektakel.

No animals were harmed in the making of this book, is de laatste zin. Dat geeft de toon van dit boek goed weer: lekker eten dat toevallig geheel diervrij is.

Jigal heeft zichzelf wat mij betreft met dit boek overtroffen, bravo!