Modern (on)gemak

Modern (on)gemak

Modern (on)gemak

 (verscheen eerder als column in Trend)

Het zal u vast niet ontgaan zijn, dit jaar is het Jeroen Bosch jaar. Het is 500  jaar geleden dat hij overleed. Om dat luister bij te zetten was er een unieke tentoonstelling met werken van over de hele wereld bij elkaar gebracht. De toeloop was zo groot dat het museum op het laatst dag en nacht geopend was om zoveel mogelijk bezoekers gelegenheid te geven. In het kader van dat jaar  verschijnt er ook een echt Jeroen Bosch kookboek met recepten die in die tijd zouden passen. Ik werd –heel leuk- gevraagd om een recept hiervoor te leveren, uiteraard met peulvruchten, want dat at men ook al in die tijd. Ik liet me door foodhistorica Lizet Kruyff informeren over de ingrediënten die er in die tijd verkrijgbaar waren en over wat men aan keukengereedschap had. Want ik wilde niet alleen de ingrediënten dicht bij de tijd van Bosch houden ook de bereidingswijze moest geheel in die tijd passen. Dat was simpel: een mes, vork en wat pannen. Het werd een gerecht waar ik heel tevreden over was, zowel het kleurrijke uiterlijk als de smaak.

Een poos later, ik had het recept al lang ingeleverd, stond ik in mijn keukentje. Ik was bezig om allerlei gerechten te maken om die tijdens een aankomende signeersessie  van mijn boek Bonen! te laten proeven. En daar ging het mis. Mijn keukenmachine weigerde om mij nog langer bij te staan. Alle reanimeertrucjes die ik kon bedenken mochten niet baten. De ‘patiënt’ leek echt overleden. En toen schoot ik dus wel een beetje in de stress. Want de recepten die ik wilde maken daarvoor was mijn keukenmachine echt essentieel. In mijn paniek tweette ik de keukenwinkel waar ik mijn machine gekocht had. En zij begrepen me. Meteen antwoord, meteen een oplossing. Ze stuurden me per omgaande een leenmachine en ik kon mijn machine kosteloos aan hen opsturen voor reparatie. Kijk daar werden de rode vlekken al wat minder van. Ik begreep twee dingen. In de tijd van Jeroen Bosch was het leven op keukenapparatuur gebied simpel en dat had ook zo zijn voordelen. Wat er niet is kan ook niet stuk.

Het boek Puntneuzen & Kersenpitten verschijnt 16 september. ]

Verhalen: Jeroen Thijssen
Recepten en overige teksten: Lizet Kruyff
Fotografie: Saskia Lelieveld
Vormgeving en illustraties: Jelle F. Post
ISBN: 978-94-92206-23-7
NUR: 440, 303, 640
Aantal pagina's: 240
Uitvoering: paperback met flappen
Verkoopprijs: € 27,50