boon boeken
‘Hoe kun jij nou een kookboek schrijven?’ Die vraag heb ik heel vaak moeten beantwoorden. Op zich begrijpelijk, want ik heb anosmie (= geen reukvermogen) en de reuk bepaalt voor negentig procent de smaakbeleving. Mijn antwoord is: ‘Juist daarom’. Juist omdat ik geen reukvermogen heb, ben ik me gaan verdiepen in wat de reuk voor mensen betekent. Geuren waarschuwen voor gevaar, hebben invloed op onze stemming en spelen een rol bij de geslachtsdrift. Hoe is het om nooit meer te kunnen genieten van de zilte zeelucht tijdens een strandwandeling? Niet te kunnen ruiken of voedsel bedorven is? Mijn speurtocht leidde in 2009 tot het boek Het mysterie van de reuk (nog verkrijgbaar als e-book: http://www.soemer.nl/e-books/e-book-het-mysterie-van-de-reuk.html).
Een jaar later volgde mijn eerste kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (http://www.soemer.nl/smaakvol-en-gezond-eten-met-al-je-zintuigen.html). De ondertitel geeft precies aan waar het in de 125 recepten in dit kookboek om gaat: “Zinnenprikkelend koken, ook wanneer je moeite hebt met ruiken en proeven”.
En nu is er mijn nieuwe kookboek: Bonen!. Dat dit boek juist nu verschijnt, heeft alles te maken met het feit dat 2016 door de VN (http://www.fao.org/pulses-2016/en/) is uitgeroepen tot het internationaal bonenjaar. Bonen (of iets breder getrokken: peulvruchten) zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze zijn ook volwaardige vleesvervangers. En als we nu en in de toekomst de hele wereldbevolking willen blijven voeden, zullen alternatieven voor vlees een steeds grotere rol moeten gaan spelen. In de 144 originele recepten in dit kookboek heb ik mij laten inspireren door de enorme variëteit aan gerechten die met peulvruchten te bereiden zijn, van bonenbrood en hartige taart tot amandel/lupinekoekjes en after eight ijs op basis van grauwe erwten.
Medewerking aan twee medische boeken kwam vanuit een heel andere achtergrond tot stand. De combinatie van mijn ervaring als journalist en als verpleegkundige (21 jaar lang) gebruikte ik om op basis van interviews de patiëntverhalen te schrijven voor Anticonceptie, wat past bij jou? (Frans Roumen, 2013) en Een zieke nier en nu? (Paul van der Boog, 2013).
.
Eerste hulp bij reukverlies (2021).
Nu ook in het Duits vertaald.
Reukverlies komt veel vaker voor dan mensen zich realiseren, en heeft verstrekkende gevolgen. De coronacrisis die in 2020 ontstond plaatste het onderwerp ineens nadrukkelijk op de publieke agenda, want reukverlies is veelal het eerste symptoom van een Covid-19 infectie. Dit boek is een praktische gids over hoe daarmee om te gaan, vol informatie, tips en recepten. Al snel na verschijning werden de rechten verkocht aan het Duitse Dumont Buchverlag (publicatie 14 maart 2022).
Koken met kleur! (2018)
Eten moet niet alleen lekker smaken en gezond zijn. Om de eetlust te bevorderen is het belangrijk dat het er ook mooi uitziet. Kleur speelt hierbij een belangrijke rol. En het mooie is: als je in alle kleuren van de regenboog eet, krijg je vanzelf ook alle essentiële voedingsstoffen binnen.
Bonen! (2015)
Peulvruchten kan ik echt elke dag eten, zo lekker vind ik ze en zo veelzijdig zijn ze. Voorgerechten, hoofdgerechten, toetjes, tussendoortjes, brood: met bonen kun je echt in iedere maaltijd (of de lekkere trek tussendoor) uit de voeten. De Youth Food Movement riep Bonen! in 2016 uit tot ‘Meest duurzame kookboek van het jaar’. Derde druk inmiddels en nu bestempeld als ‘standaardwerk’, wat betekent dat het ook in druk blijft.
Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (2010)
Mijn eerste kookboek. “Hoe kun je nou een kookboek schrijven als je niets ruikt en dus maar heel weinig proeft?”, kreeg ik bij publicatie vaak te horen. Nou, door de zintuigen te prikkelen die je wel hebt dus. Dit leidde tot recepten die mensen met een intact reukvermogen ook zeer bleken te kunnen waarderen.