boon in de media

Geen reukvermogen hebben en toch kookboeken schrijven, dat is een bijzondere combinatie. Mijn eerste boek Het mysterie van de reuk leidde dan ook direct tot media-aandacht. Recensies van het boek zelf natuurlijk, maar ook interviews. Een erg grappig voorbeeld hiervan is het interview met Dolf Jansen en Felix Meurders in hun programma Spijkers met koppen uit 2011.

Omdat ik mij vervolgens primair positioneerde als kookboekauteur, kwam in de daaropvolgende jaren in interviews veel meer de culinaire invalshoek op de voorgrond te staan. Toch bleef ook mijn anosmie (= geen reukvermogen hebben) aandacht trekken. Bijvoorbeeld in de uitzending over smaak in Katja’s bodyscan, het programma dat Katja Schuurman in 2015 en 2016 maakte voor NPO. In 2018 verscheen een interview in Het Parool onder de titel Joke Boon kan niet goed proeven, maar schrijft toch kookboeken.

In hetzelfde jaar interviewde Vice me over de vraag hoe je bij anosmie toch kunt genieten van eten. Twee jaar later sprak ik met Serious Eats over ditzelfde onderwerp. En in oktober 2020 kwam ik aan het woord in CNN Travel, onder de titel The chef who can’t smell or taste.

In het kerstnummer PS Magazine van Het Parool (2020) schreef ik een artikel over anosmie met corona als actuele invalshoek en ik verzorgde de receptuur van een mooi kerstmenu.

Mijn jongste boek is geen kookboek, het heet Eerste hulp bij reukverlies. De rechten hiervan zijn nu verkocht aan Duitsland, waar het 14 maart 2022 verschijnt als Erste Hilfe bei Geschmacksverlust, bij uitgeverij Dumont.

Elke dinsdag kun je me vinden in dagblad Trouw, waar ik die dag de kookrubriek mag vullen. Sinds 2020 eet ik volledig vegan, voor mij een logische keus. Mijn recepten zijn daarom honderd procent plantaardig, maar nimmer dwingend van toon. Ik vind dat je de overtuiging in een goed recept moet leggen en nooit moet preken.

Voor uitgeverij BOOM herschreef ik de leergang voor de mbo koksopleiding en bediening. Voor Tulp magazine verzorg ik de culinaire redactie. Verder ontwikkel ik recepten in opdracht. Op aanvraag verzorg ik lezingen over reukverlies en kookworkshops, voornamelijk rond peulvruchten.

Op mijn blog Boon blogt bespreek ik de allernieuwste kookboeken.

.

“Gehakt kun je makkelijk ‘oppompen’ door er tofoe doorheen te prakken.”

Aldus Joke in Trouw van 29 april. Lees meer in de nieuwe rubriek Bespaar met Boon.

Vandaag (23 maart 2022) staat er een paginagroot artikel over mijn boek in Duitse vertaling in de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Klik op de foto’s om het hele artikel te lezen (2 pagina’s).

Door het Duitse RTL werd ik uitgebreid geïnterviewd.

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van RTL.

Graan is straks schaars en duur: dit zijn drie alternatieven voor je deeg.

Vijf euro voor een brood? Stijgt de graanprijs zoveel dat we ons boterhammen straks niet meer kunnen betalen? Het is nog niet zover, maar veel graansoorten worden schaars en daardoor duur. Mensen moeten mogelijk uitwijken naar oplossingen zoals minder of geen brood eten of hun boterhammen ’s morgens of ’s middags vervangen door havermoutpap.

Klik hier om het hele artikel te lezen op de website van het AD (inloggen vereist).

brood

‘De zegen van covid’: eindelijk aandacht voor het missen van het reukvermogen.

Op zondag 27 februari is het ‘Wereld Anosmie Dag’: de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het verlies van je reukvermogen. ‘Dankzij’ het coronavirus weten nu veel meer meer mensen hoe het is om – even – niets te ruiken. Joke en Charlotte ruiken hun hele leven al niets. “Ik moet heel vaak zeggen dat ik écht helemaal niks ruik. ‘Ook niet als het een hele sterke geur heeft?’ Nee, ook dan niet.”

Klik hier om het hele interview te lezen op de website van RTL nieuws.

Studium Generale van Saxion Hogeschool organiseerde een middag rond het thema Zinderende zintuigen. In dat kader gaf ik een lezing over reukverlies, de relatie tot corona en hoe je met reukverlies om kunt gaan.

Speciaal voor PS magazine van het Parool (24-12) schreef ik een artikel over reukverlies, met tips & trucs en een mooi kerstmenu.

Niks meer ruiken door het virus? Culinair schrijver Joke Boon (59) verloor haar reuk – en smaak – op vierjarige leeftijd nadat haar amandelen waren verwijderd. Hier geeft ze tips aan lotgenoten én ze bedacht een feestmenu: ook lekker voor wie wel ruikt (22 december 2020)

(beeld Van der Schaaf & Hoogendoorn)

Op 21 juni tekende ik liefst twéé nieuwe (kook)boekcontracten bij uitgeverij Nieuw Amsterdam!

Neem ook eens een kijkje in mijn keuken op YouTube.
Want hier zie je waar het om gaat in het leven!