Een nieuwe rubriek op Boonappetit.nl, waarin je budgettips op verschillende gebieden kunt vinden.

Dit om de alsmaar stijgende inflatie een beetje de baas te blijven. Dat deze tips vaak ook heel duurzaam zijn, dát is natuurlijk mooi meegenomen.

Voor Trouw werd ik 22 april geïnterviewd en daar gaf ik allerlei tips over besparen en hoe van weinig ‘iets’ te maken.

Ook in mijn kookcolumn in Trouw geef ik regelmatig budgettips. Maar omdat ik meer tips heb dan ik daar kwijt kan, bedacht ik deze rubriek. Met de oproep op social media, in de krant en alhier om mij jullie tips toe te sturen. In de hoop dat op deze plek een verzameling van de beste bespaartips zal ontstaan. Want wie niet rijk is, moet slim zijn!

Heb jij ook een tip of truc om energie of geld te besparen? Mail me: jokeboon@evatekst.nl

Aan bod komen tips voor:

Boodschappen, Koken, Huishoudelijk, Verzorging, Gas-energie besparen

Maar eerst plaats ik hier de tekst van het interview in Trouw met mij door Barbara Vollebregt 29-04-2022

Besparingstips van een ervaringsdeskundige: Kook eieren één minuut en doe rijst in een slaapzak.

Trouw-columnist Joke Boon had aan het einde van haar geld nog wel eens een stukje maand over. Dat maakt creatief. Nu alles duurder wordt deelt ze haar tips: ‘Breng rijst kort aan de kook en wikkel dan een slaapzak om de pan. Zo wordt die langzaam gaar.’

Ze blikt terug op toen ze twintig was en die ene vriendin – die bij een hele dure banketbakkerij werkte – op visite kwam. “Ik wilde haar geen chocolade van Aldi geven omdat ik van haar altijd luxe gebakjes kreeg”, zegt culinair columnist Joke Boon.

“Toen heb ik truffels van Aldi in een papieren zakje van de Bijenkorf gedaan. Dat zakje had ik van iemand gekregen. Voor haar neus scheurde ik de zak open en haalde ik de chocolade eruit. Ze vond het heerlijk”, zegt Boon. “Als je het niet zo breed hebt, leer je een beetje valsspelen.”

Trucs

Gewoon de psychologie van de mens gebruiken om er iets leuks van te maken, zegt ze over die truc. Niets om je voor te schamen, vindt ze. Ze ziet het eerder als een uitdaging, een sport. Om van weinig toch iets meer te maken.

Ze deed hetzelfde met wijn. “Als ik voor mijn verjaardag een dure fles kreeg bewaarde ik die. Dan kocht ik voor een volgend feestje goedkope wijn uit een pak, daarmee vulde ik de dure fles en dan stampte ik de kurk er weer in. Iedereen vond het dan superlekker.”

Nu doet ze dat allang niet meer, dingen overgieten en verpakkingen verwisselen. Maar ze heeft uit die tijd nog genoeg andere tips om geld te besparen. Ze leerde dat je gehakt makkelijk kunt ‘oppompen’ door er tofoe of tahoe doorheen te prakken.

Boon: “Ik ben zelf veganist, maar mijn man eet graag vlees. Als ik gehaktballen maak gebruik ik 50 procent plantaardig spul en 50 procent gehakt. Dat moet je langzaam opvoeren: begin met 25 procent vegetarisch en bouw het langzaam op. Zeker als je er een beetje ketjap en ketchup bij doet zie je het verschil niet, en de vleessmaak blijft.”

Budget boodschappen doen

Geld besparen begint bij slim boodschappen doen, zegt ze. “Geef jezelf een budget en maak een boodschappenlijstje. Ga aan het einde van de middag naar de markt (veel korting) en kijk eens op Too Good To Go. Via die app bieden bakkers, speciaalzaken en supermarkten voor een schijntje dagverse producten aan, omdat ze anders in de prullenbak verdwijnen.”

En ga tijdens het boodschappen doen eens door je knieën. Want alle A-merken liggen op ooghoogte, maar B- en C-merken liggen lager. En niet onbelangrijk: laat jonge kinderen thuis. “In de supermarkt liggen veel producten die kinderen moeten aanspreken: met schreeuwerige kleurtjes en vrolijke cartoonfiguren. Als je kinderen mee zijn, gaan ze daar geheid om zeuren.”