Nigel Slater is een van die begenadigde schrijvers die je door hun woorden in een sfeer weten te trekken die ik als opbeurend, knus en behaaglijk zou omschrijven. Welk kookboek ik ook van hem opsla, altijd fleurt mijn stemming er van op en krijg ik zin in huiselijkheid, koken en lekker samen eten. Wie de film of het boek Toast heeft gezien of gelezen, zijn autobiografie waarin eten in zijn jeugd een centrale rol speelt, begrijpt dat. Kijk ook eens als je een oppepper kunt gebruiken op zijn instagrampagina: prachtige sfeervolle (huis en tuin) foto’s en fijne teksten.
Nigel Slater werkte jarenlang in restaurants en schrijft al meer dan 25 jaar foodcolumns voor de Engelse zondagskrant The Observer. Daarnaast schrijft hij kookboeken en maakte hij voor de BBC kookprogramma’s die fijn zijn om naar te kijken. Hij won meerdere prijzen voor zijn werk waaronder de prestigieuze James Beard Award en werd hij in 2020 tot Officer of the British Empire onderscheiden voor zijn diensten voor de kookkunst en de literatuur.
Ik heb Nigel Slater een keer ontmoet en toen viel vooral zijn enorme bescheidenheid mij op. Een aardige man die wars is van dikdoenerij. Wat mij vooral zo’n fan van hem maakt is zijn mooie, bijna poëtische schrijfstijl. Zoals hij een ingrediënt, het weer, zijn tuin, het koken of een alledaagse gebeurtenis in al haar facetten beschrijft, doet op slag verlangen. Recent verscheen Keukenkronieken De ultieme recepten van Nigel Slater (Fontaine uitgevers, t/m 29-6-’22 34.99 euro, daarna 39.99)
Een boek met liefst 200 recepten die hij al langer in zijn repertoire heeft of recenter bedacht en tijdens de pandemie verzamelde. Keukenkronieken bevat naast de recepten voor elk moment tot aan het laatste hapje voor het slapen, fijne verhalen en anekdotes. Ook zijn al eerder beschreven liefde voor de Big Mac komt tussen de recepten door ter sprake. Hoewel ik geen vlees eet en nooit van Mc Donalds hield, is zijn beschrijving eetlustopwekkend. Dat is een gave en maakt Keukenkronieken in alle opzichten de moeite waard: wie een sombere bui heeft knapt op van de bemoedigende toon vol ingetogen levenslust, wie van lezen houdt komt zeker aan zijn trekken en wie van eten houdt zal smullen.
Het boek bevat een ruime sortering van vegetarische en vegan gerechten. Ik maakte de bloemkool met miso en tahin uit de oven, een combinatie die ik nog niet kende maar érg lekker vond. Ik deel het recept met je.
Bloemkool, miso en tahin uit de oven
Voor 4 personen
1 grote bloemkool
4 volle el witte miso
4 el tahin
120 ml olijfolie
1 el sesamzaad
-Verhit de oven tot 180 graden.
-Leg de bloemkool op een snijplank en snij hem in 6 dikke steaks. Leg ze knus naast elkaar in een grote braadslee of ovenschaal.
-Meng de miso, tahin en 6 el van de olijfolie in een kommetje.
-Strijk de resterende olijfolie over de bloemkool en smeer de helft van de pasta erop. Keer de steaks en smeer de pasta op de andere kant. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 1 uur in de oven.
-Verwijder de folie en bestrooi de bloemkool met het sesamzaad. Bestrijk ze met het braadvocht uit de oven en zet ze nog 10 minuten in de oven zonder de folie.
-Schep de bloemkool met een grote spatel op de borden.