December is de cadeau maand bij uitstek. Een kookboek is altijd een schot in de roos.

Hier mijn kookboek top 11. De volgorde is willekeurig.

*Jonah Freud & Garrelt Verhoeven: Het kookboek va Nederland Onze keuken van 1500 tot nu in 100 kookboeken en gerechten. (Uitgeverij Lanno, 39,99 euro tot 15 januari daarna 49,99) Wie van geschiedenis en van kookboeken en koken houdt heeft met dit boek een schat in handen. Fijn beschreven nemen Freud en Verhoeven je mee in de geschiedenis van het kookboek. Vanaf het oudste kookboek van de Lage Landen uit 1514 tot aan Indorock van Vanja van der Leeden. Het laat zien hoe receptbeschrijvingen van eenvoudige aanwijzingen tot volledige beschreven instructies veranderden. Maar het vertelt vooral het boeiende verhaal hoe ingrediënten langzaam de keuken inkomen en deze verrijken. Hoe recepten vaak teruggrepen op eerder verschenen werk. Fraai geïllustreerd. Echt een heerlijk boek om te lezen en inspiratie op te doen.

*Meike Krüger: Carbs, Carbs, Carbs, bizar lekker koken met aardappels, noedels, pasta, rijst peulvruchten, brood en deeg in de hoofdrol (Uitgeverij Carrera Culinair 32,99 euro). Waar tegenwoordig vaak het accent lijkt te liggen op koolhydraat vermijden omarmt Meike Krüger koolhydraten. Het is waar: van koolhydraten word je gelukkig. Dat bewijst Meike Krüger  (op social media actief als Mokumeet)  met verve in dit boek dat gevuld is met koolhydraatbronnen zoals aardappelen, noedels, pasta, rijst, peulvruchten etc. Prachtig gefotografeerd waardoor je meteen trek krijgt in een bord noedels met chili olie en lente ui, of Indiase rösti met munt koriander yoghurt, pommes Anna met chilicrisp-azijn, of citroenbonenstoof met aardappel en snijbiet. Heerlijk, voor wie koolhydraten niet schuwt. Ruim aanbod vegetarische recepten.

*Ottolenghi: Comfort. (Fontaine uitgevers 33.99 euro) Ottolenghi is een begrip en staat voor gezond, vers eten vol opbeurende smaken. Comfort staat vol met gerechten die je doen denken aan je lievelingseten als kind, je herinneren aan een mooi moment of bijzondere plek of je simpelweg voeden na een zware dag. In Comfort veel invloeden uit Italië, Duitsland, Maleisië, Jeruzalem en Amsterdam (waar Ottolenghi een poosje woonde).

Denk aan geroosterde biet met dragon en walnoot tarator, geschroeide spruitjes met oljfolie en citroen, dal van rode linzen met aardappel en venkel of Nederlandse appeltaart. Prachtig gefotografeerd, geschikt voor vegetariërs, bevat vlees en vis en ook een aantal vegan recepten.

*Donna Hay: Too Easy De gemakkelijkste shortcuts naar de heerlijkste gerechten (Uitgeverij Spectrum, 32,50 euro)

Wie kent haar niet: de Australische Donna Hay met de haar zo kenmerkende stijl. Eenvoudig te maken gerechten die nét even anders dan gewoon zijn en prachtig in beeld gebracht. Dit boek is weer in de oude vertrouwde en de voor haar kenmerkende lichte, frisse stijl gemaakt. In verschillende hoofdstukken zoals sneller dan take away, snelle versies van klassiekers, schat ik heb een airfryer gekocht, alles in één, etc. Komen  een pokébowl met miso tahindressing, polentafriet met opgeklopte geitenkaas, snelle spinazie-ricottapasteitjes en nog veel meer lekkers voorbij. Opvallend is dat veel recepten zuivel, vlees, vis of gevogelte. Dat is een trend die ik tegenwoordig weer vaker bespeur ik kookboeken: een toename van het aantal recepten met dierlijke producten.. Too Easy is een fijn en zeer bruikbaar boek voor wie daar geen probleem mee heeft.

Audrey Krief: Ma Petite Pâtisserie Proef Parijs aan je eigen keukentafel (Uitgeverij Becht 29,99 euro)het prachtige patisserie boek van Audrey Krief: Ma petite patisserie. Proef Parijs aan je eigen keukentafel (uitgeverij Becht). Eeen erg mooi aanstekelijk (ik wil nu gaan bakken!) en zorgvuldig gemaakt boek, met oogstrelende receptuur. Je vindt recepten waarmee je verfijnde patisserie kunt maken. Er staan ook een aantal vegan recepten in onder andere voor brownies en een verrukkelijke chocoladetaart waarvan ik 24 december het recept in mijn kookrubriek in Trouw deel. Een aanwinst om in je kookboekcollectie te hebben.

*Denise Kortlever: All-day goodness de allerlekkerste feelgood gerechten voor drukke levens (uitgegeven in eigen beheer 27,99 euro) Een boek dat aan alle kanten klopt, mooie, fraaie sfeerbeelden van een jong gezin en kleurrijke en eenvoudige gezonde gerechten die kinderen ook lusten en eten. Daarnaast ook wijze woorden over darmgezondheid, de combinatie van werken en een jong gezin, en de ‘feelgoodformule’ waarbij zorg voor jezelf een belangrijke pijler is. Denise is eerlijk en bemoedigend in haar tekst over alle ballen omhoog houden. Waarmee laad je op, wat zijn goede adviezen. Je vindt ze allemaal. Ik had gewild dat ik dit boek had gehad toen ik nog in die hectische fase zat en daarnaast ook hoge eisen aan mezelf stelde.

Jasmijn Beerthuis: Extra (uitgeverij Carrera culinair 31,99 euro). Als je zoals ik (en velen met mij) niet kunt ruiken zijn een aantal factoren rondom eten van extra belang. Ruiken bepaalt voor een groot deel wat, en of je proeft, dus niet ruiken betekent sterk verminderd proeven.

Smaakbepalende factoren beginnen al bij het bord en het bestek, het glas of kopje dat je gebruikt. Drinkt u maar eens water uit een kopje; dat smaakt heel anders dan uit een glas. Ook de kleur van gerechten speelt een grote rol. Daarnaast is textuur van groot belang: hoe voelt iets in je mond en hoe klinkt het in je hoofd. Eet een noot, een appel of krakende chips en u snapt wat ik hiermee bedoel. Naast dit alles spelen sterke en stevige smaken een rol bij het ervaren en proeven: denk aan gember, mosterd, wasabi, peper en umami.

Ik vertel dit, omdat ik dit alles tegenkwam in het kookboekdebuut Extra van Jasmijn Beerthuis Het staat vol met kleurrijke gerechten die vol smaak zitten en een fijne textuur hebben: umami bouillon met bonen, gezouten karamelpopcorn met crispy chili-olie, gemarineerde crispy en sticky tofu, flinterdunne spruitjes met crispy quinoa en misodressing. Ik werd er heel blij van.

Sabine Koning: Het vega Slowcooker boek 75 makkelijke recepten voor elke dag (Uitgeverij Becht 22,99 euro) Als je nog geen slowcooker hebt dan wil je die als je dit boek ziet! Bij elk recept krijg je gtrek. Een slowcooker is ideaal als je het druk hebt: je doet alle ingrediënten in de pan en steekt de stekker in het stopcontact. Uren later heb je een uiterst smaakvol gerecht, want tijd geeft smaak de ruimte om zich te ontwikkelen. Diverse  stamppotten, curries, stoofgerechten, maar ook gevulde courgettes, Jackfruit rendang, Franse uiengnocchi tot en met appelmoes met kaneel en vanille: het staat er allemaal in.

*Ghislaine Voogd: Veggilaine meer dan 60 succesrecepten van een levenslange vegetariër (Uitgeverij Spectrum, 29,99 euro) Als je al je hele leven vegetariët bent dan weet je wel wat lekker is. Dat bewijst Ghislaine Voogd op overtuigende wijze in dit kookboek. Van een heerlijk robuust en makkelijk meergranenbrood, via een aubergine katsu-burger met rodekool en hoisinmao, knapperige tofudumplings, gele kikkererwtencurry met sperziebonen en getoaste kokos, plaattaart met pompoen en feta, of easy peasy knapperige tahinkoeken: het nodigt allemaal uit om de keuken in te duiken en het te gaan maken.

*Samuel Goldsmith: Tinned tomatoes 100 recepten met het meest veelzijdige ingrediënt (uitgeverij Good Cook, 19.95 euro) Ik heb er altijd een aantal van in huis: tomaten in blik. Veelzijdig en op veel manieren te gebruiken. Bovendien kun je ze lang bewaren en is een blik tomaten budgetvriendelijk. In dit boek vind je dan ook pastasauzen, lekkers uit één pan, feestelijke maaltijden, doordeweekse maaltijden, sauzen bijgerechten en snacks. Denk aan vakantiepasta met geroosterde paprika, ragù, stooschotel van kikkererwten, cavolo nero en harissa, chili in diverse soorten of hot sauce. Een leuk cadeau samen met een blik tomaten.

Karin Luiten: Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes 115 heerlijke recepten uit alle windstreken (Uitgeverij Rood, 26,99 euro)

Fijn cadeau voor de doorgewinterde reiziger met heimwee of voor wie gewoon thuiszit en zijn grenzen wil verleggen. De ongekroonde koningin van het zonder pakjes en zakjes koken toont in dit boek aan dat een kijkje over de grenzen zowel smakelijk áls kleurrijk is. Fraai gefotografeerd met recepten die altijd kloppen en een schat aan tips. Daarnaast ook nog aanstekelijke columns over de landen die Karin Luiten zelf allemaal bezocht. Reis de wereld rond aan je eigen eettafel.