Het land dat wij nu Iran noemen was tot 1935 bekend als Perzië. De toenmalige Sjah Reza verzocht dat jaar de internationale gemeenschap om het land voortaan Iran te noemen.
In Perzië, ooit de kern van het Perzische Rijk begon één van de eerste beschavingen, het was een goed georganiseerd land met een hoogstaande cultuur.
Sabrina Ghayour is in Iran geboren en woont nu in Engeland. Zij is chef-kok, geeft les op kookscholen, schrijft blogs, artikelen en kookboeken waaronder de bestseller Persiana (2014). Ze specialiseerde zich in de Perzische en Midden-Oosterse keuken. De Britse zondagskrant de Observer noemt haar ‘de golden girl van de Perzische keuken’. Ik ontmoette haar een keer tijdens een etentje ter ere van een vorig boek en vond haar zo opvallend ‘no nonsense’ en wars van elke sterallure die ik bij minder bekende (kookboek)schrijvers soms zo storend kan vinden.
Afgelopen week verscheen Persiana elke dag Ongecompliceerde gerechten, bomvol smaak. Sabrina Ghayour, uitgeverij Good Cook 27.50 euro.
Het is een boek waarbij de kleurige gerechten van elke bladzijden spatten en daardoor uitnodigen om gemaakt te worden. De ondertitel ongecompliceerd is beslist op zijn plek: ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn, geen ellenlange ingrediëntenlijsten, eenvoudige en helder beschreven werkwijze en allemaal net even anders dan de gerechten die we al kennen uit deze regio. Ook komt iedereen aan zijn trekken er staan voldoende vega, vegan vlees en visgerechten in om iedereen aan je tafel te nodigen. Ik vind het een fijn en zeer bruikbaar boek!
In hoofdstukken als *kleine gerechtjes *salades voor alle seizoenen *gevogelte & vlees *vis & zeevruchten *liefde voor groente *pasta rijst en granen en *zoetigheden komen gerechten zoals kruidige loqmeh slawraps (vega), warme broodjes met feta, za’atar, tomaat en olijven (vega), pomponesoep met harissa en kokos (vegan) dal voor valsspelers (vega) asperges met komijn en citroen (vegan) met kerrie gekruide gele spliterwten (vegan) guerige rijst met limoen, rozemarijn, kokos & zwarte bonen en heerlijke zoetigheden voorbij. Bij de vlees- en visgerechten denk je aan lamsvleesgerechten maar verrassend genoeg ook speklapjes en chorizo, verrassend omdat Iran bekend staat als streng Islamitisch land waar varkensvlees verboden is.
Ik maakte uit het hoofdstuk kleine gerechtjes het erg snel te maken ‘Mijn muhammara’ wat beslist anders smaakte dan de versie met walnoot die ik al kende. Lekker om brood of groente in te dippen! Ik deel het recept met je.
Voor 4-6 personen
Ca. 500 gr geroosterde paprika’s uit pot
100 gr gehakte, geroosterde hazelnoten
2 tenen knoflook, fijngehakt
½ sneetje witbrood, in kleine stukjes
3 el olijfolie +extra om te besprenkelen
1 tl chilivlokken
Sap van ½ citroen
30 gr bladpeterselie, fijngehakt
Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Geroosterd pitabrood of reepjes geroosterd brood voor erbij
*Laat de geroosterde paprika’s goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
*Maal de hazelnoten met de knoflook en de paprika’s fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg het brood, olijfolie, chilivlokken, zout en peper toe ne pureer glad.
*Schep in een kom, voeg het citroensap en de peterselie toe en roer goed door, Breng indien nodig verder op smaak. Besprenkel met olijfolie.