Misschien heb je net zoals ik lades vol met kruiden- en specerijenpotjes. Veel daarvan gebruik ik regelmatig maar van sommige vraag ik me af: waarom en waarvoor kocht ik deze en kan ik ze gebruiken?

Op die vraag vind ik voortaan het antwoord in de onlangs verschenen Specerijenbijbel, van zoete aardappel met kaneel en chilipoeder tot gestoofd buikspek met steranijs en korianderzaad, door Paulami Joshi (uitgeverij Carrera Culinair, 34,99 euro)

Toen ik de deze bijbel doorbladerde dacht ik :wat knap, wat volledig en wat een fijn naslagwerk. Echt iets waar ik wat aan heb, om die minder vaak gebruikte kruidenpotjes aan te spreken of om inspiratie op te doen en om nieuwe soorten te ontdekken.

Paulami is Indiase en woont sinds 8 jaar in Nederland. De Indiase keuken is heel sterk in het gebruik van kruiden en specerijen. Deze bijbel beslaat echter recepten vanuit de hele wereld. Denk aan spinaziebeignets met ajowanzaad, verschillende kruiden- en specerijenmixen, Libanese fenegriekcake, Zuid Afrikaanse bobotie of Zweedse gehaktballetjes.

Dat specerijen ook een beladen kant hebben zoals die die van kolonialisme en uitbuiting komt ook ter sprake, net zoals wantoestanden vandaag de dag.