drie kookboeken nader bekeken

De stapel op mijn bureau groeit, er verschijnen zoveel kookboeken! Om je te inspireren voor de aankomende decembermaand breng ik graag de volgende boeken onder je aandacht. Boeken die ik alle drie van harte(!) aanbeveel omdat ze een originele en vegetarische of vegan benadering van groenten hebben. De volgorde is willekeurig. Aan jou de keus.

Het grote groenteboek -Alice Hart (uitgeverij Terra, 29.99 euro)

Alice Hart schreef verschillende kookboeken waaronder het bekende Vegalicious (2014).

In het grote groenteboek betoont ze in ruim 80 recepten eer aan groenten. Aan de hand van de seizoenen krijg je vegetarische en veganistische recepten die erg goed beschreven en erg smakelijk zijn. De recepten worden vooraf gegaan door een informatief gedeelte over het eten van kleur (denk de regenboog, textuur, fruit vs groente en hoe groenten een hoofdrol te laten spelen. Om je een indruk van de recepten te geven: spiesen van nieuwe aardappels, lentegroenten en salsa verde, palmkool-appel-sesamsalade met tofoe, wortel-kikkererwtenburgers met basilicum feta pesto, pittig zure groentesoep, of bleekselderij-kastanje soep. Alle recepten zijn prachtig gefotografeerd.

De Winkler keukenprins -Pierre Winkler (uitgeverij Citrus, 29.95)

Pierre Winkler was docent klassieke talen en heeft koken als grote hobby. Inmiddels geeft hij geen les meer maar legt hij zich volledig toe op koken en receptuur bedenken. Dat resulteert in een bijzonder origineel boek. De titel De Winkler keukenprins is een leuke woordspeling met zijn naam die verwijst naar de encyclopedie.

Het boek is ingedeeld in seizoenen en telkens voorzien van een suggestie om een geheel menu op te bouwen met een aantal bij elkaar passende recepten, ook aan de opbouw van het bord wordt aandacht gegeven. De voornamelijk vegetarische recepten zijn absoluut vernieuwend te noemen. En grondig beschreven, na een aantal basisrecepten: mayonaises waaronder auberginemayonaise(!), brood, puree, diverse aardappelbereidingen volgen de recepten. Gefrituurde asperges met geroosterde courgette, Hollandse aardappelkoekjes met spiegelei, furikake en gember, tomatensalade, of snijbietpizza met oesterzwam. Kerstomaatjes en salade van snijbiet.

Vega 100 vegetarische recepten voor elke dag. Janneke Philippi (Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, 29.99 euro)

Janneke Pilippi is een van mijn favoriete kookboekschrijvers. Haar recepten zijn net even anders, kloppen altijd en zijn prachtig om te zien en gefotografeerd. Haar man Serge fotografeert en samen werken ze in de studio aan huis.

Vega is een boek vol inspiratie en handige tips, ingedeeld op groentesoort. Aubergine en courgette, biet, kool, groene bonen, paddenstoelen, peulvruchten, tomaat & paprika, pompoen, ui , venkel prei en asperges komen allemaal voorbij in kleurrijke, originele receptuur. Ik noem harissacouscous, geroosterde courgette met chili-sojasaus en sesam, bloemkoolquiche, paddenstoelenragout met riesling, kikkererwten met spinazie in vadouvansaus of preiloempia met taugé, omelet en edamame.