In 2019 schreef ik De vega-optie, een kookboek met alternatieven voor vlees. Zwammie ketjap, waarbij oesterzwam de plaats van varkensvlees inneemt, werd een instant hit. Zelfs verstokte vleeseters zoals mijn man vinden het heerlijk.

Ingrediënten voor 4 personen

• 400 gram oesterzwammen, in stukken gescheurd
• 2 gele uien (300 gram), gepeld in vieren
• 2 rode uien (300 gram), gepeld in vieren
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• olie, om te bakken
• 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
• 1 eetlepel sambal badjak (niet alle merken zijn vegan: Koningsvogel en Fairtrade wel)
• 65 gram santen (blok)
• 130 milliliter ketjap manis
• 220 milliliter water

Bereiding

Snij de ui in dunne plakjes. Verhit 2 eetlepels olie in een diepe pan, bak de oesterzwammen in (2) porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.

Verhit in dezelfde pan nog 2 eetlepels olie en fruit ui en knoflook op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin, schep af en toe om. Voeg het vijfkruidenpoeder, sambal badjak, santen, ketjap en water toe, roer door. Laat 5 minuten pruttelen tot een gebonden saus. Voeg de oesterzwammen toe, warm nog 2 minuten door.

Lekker met gekookte zilvervliesrijst of -noedels en sperzieboontjes.