Een van de nare (soms eerste) verschijnselen van Covid-19 of Corona is dat mensen hun reukvermogen kwijt raken. Wie niet kan ruiken verliest daardoor een groot deel van zijn smaakvermogen. Inmiddels loopt er een groot onderzoek om te kijken wat het verband is tussen dat reukverlies en het virus. En of het inderdaad gaat om tijdelijk reukverlies. Omdat ik niet kan ruiken en toch over eten en zelfs kookboeken schrijf, werd ik geïnterviewd voor het NRC. Het artikel verschijnt donderdag 28-5 online en zaterdag 30-5 in de papieren krant. ‘Heb je misschien een recept’ vroeg journalist Martine Kamsma? Jazeker!  Speciaal voor hen die ten einde raad zijn is mijn intense citroentaart als een baken in de smakeloze zee. Helaas was er geen ruimte in de krant voor het recept. Wél voor het linkje naar deze plaats.

Verrukkelijk intense citroentaart

Wie net zijn reuk verloren is, moet weten dat proeven écht nog mogelijk is. Deze taart proef en voel je. Een taart met een intenser citroensmaak is niet denkbaar. De smaak wordt optisch versterkt door de taart met een citroensiroop te besprenkelen die citroengeel gekleurd is met kurkuma.

Doordat de taart niet overal even sterk met siroop doordrenkt wordt, krijg je binnen één hapje verschil in smaakintensiteit wat de smaakpapillen extra actief lijkt te maken. De amandelen en polenta geven de taart een zalige structuur, de citroenschilletjes geven net wat extra bite.

Nodig voor 12 punten

Citroensiroop

rasp van 2 (biologische) citroenen

125 ml citroensap

100 gram suiker

½ tl gemalen kurkuma

1 tl gedroogde munt

100 ml water

Taart

125 ml citroensap

rasp van 2 biologische citroenen

100 ml olijfolie of zonnebloemolie

150 ml karnemelk

75 gram bloem

1 ½ tl bakpoeder

125 gram polenta (snelkookvariant)

50 gram amandelmeel

snufje zout

3 eieren

140 gram suiker

Bakpapier

Begin met het maken van de citroensiroop, terwijl deze zachtjes pruttelt kun je de taart maken.

*Vermeng alle ingrediënten behalve de geraspte schil, met elkaar en breng deze in een pannetje langzaam roerend aan de kook.

*Laat 20 minuten zachtjes koken en voeg dan de geraspte schil toe.

*Kook nog vijf minuten, zachtjes door en zet het vuur uit.

Taart

*Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met olie en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier die drie centimeter ruimer is dan de omtrek, zo krijg je aan de binnenzijde van de vorm een opstaande rand.

*Vermeng het citroensap en de rasp met de olie en karnemelk

*Zeef de bloem en het bakpoeder, vermeng dit met de polenta, amandelmeel en een snufje zout.

*Klop de eieren met de suiker schuimig, voeg het polenta bloem amandel mengsel toe en klop goed door. Voeg al mixend het olie citroen-karnemelk mengsel toe tot een romig beslag.

*Giet dit in de springvorm, die je op twee kruislings geplaatste vellen aluminiumfolie zet (i.v.m. eventueel lekken, de vulling is erg dun) zet de vorm in het midden van de oven op het rooster en bak goudbruin in 30 minuten.

*Controleer met een satéprikker; als deze er droog uitkomt is de taart klaar.

*Haal de taart uit de oven en laat de vorm eromheen. Prik de taart met de satéprikker helemaal in tot de bodem, steeds met een centimeter tussenruimte.

*Lepel er royaal de licht afgekoelde citroensiroop over tot de taart helemaal bedekt is. De siroop zakt in de cake, de schilletjes blijven op de taart achter.

(Mogelijk hou je een beetje van de siroop over, dit kun je door de yoghurt doen.)

-De taart is zo lekker maar ook met koude, zelf geslagen slagroom ernaast.

Dit recept komt uit Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen. Joke Boon, 2010. (uitgeverij Inmerc/Kosmos)