Met onregelmatige regelmaat beloofde ik om hier een blog met besparingstips te geven. De vorige blog is alweer een tijd geleden, dus hoogste tijd voor een nieuwe lading tips en trucs!

Heb jij een tip, truc of ander slim idee om te besparen en wil je dat delen? Leuk, mail me: jokeboon@evatekst.nl of laat hieronder een reactie achter.

Energie/gas besparen

*Thea Boerrigter stuurde de volgende handige tips in om gas/energie te besparen:

-Gas is nu duur, dus ik heb een elektrische tweepits kookplaat gekocht.

-Aardappelen snij ik klein, want dan zijn ze eerder gaar.

-Pasta en groenten die snel gaar zijn, breng ik aan de kook en dan draai ik de warmtebron uit. De pasta of groenten garen in de warmte.

-Een slowcooker verbruikt heel weinig energie.

-Water voor de thee in je beker doen en dan in de waterkoker, zo verbruik je nooit te veel.

Eten/Koken

*Sandra Pilkes gaf deze no waste tips: Gooi keukenrestjes zoals afsnijdsels en zaadjes niet weg, maar steek ze in de grond. Binnen de kortste keren en met een beetje geduld zie je een nieuw plantje groeien – gratis en voor niets. Dit werkt met lente-ui, bleekselderij, sla, maar ook knoflook, gember of ui die gaat spruiten stop je gewoon in de grond. Ook zaden van paprika, komkommer en tomaat, aardbei … Super leuk om te zien opgroeien en goed voor de portemonnee!

*Van Sophie van Wijnen kreeg ik deze tip: denk aan restverwerking recepten zoals rijstkoekjes, soepen, ovenschoteltjes.

*Gereon de Leeuw hergebruikt materiaal: Een broodzak van papier kan nog prima dienen als een verpakking voor wijnglazen. Kuipjes van boter of hummus zijn ideaal om kleine porties of restjes in te bewaren. Broodrestjes worden croutons voor op de sla en in de soep. En van groenteresten en botten kun je bouillon of fond trekken.

*Ghislaine Melman raad aan om kettingkoken te hanteren: van een restje pastasaus, maak ik de volgende dag een heerlijke Italiaanse tomatensoep. En van een restje linzen, een linzensoep. Telkens een beetje anders en 2 x erg lekker. Bovendien gooi je zo  geen voedsel weg.

*Groene Schoenen, zo heet ze op twitter gaf deze tips: – Als alleenstaande kook ik altijd grote porties die ik in 1 pers porties invries. 1x grote portie koken is goedkoper dan vele kleine porties. Daarnaast kook ik met producten die ik in de aanbieding koop. Ik kook dus met dat wat er is in plaats van met dat wat ik voor recept nodig heb.

*Barbara: ga ‘s morgens vroeg naar de supermarkt en kijk in de bak en stellingen naar producten die afgeprijsd zijn vanwege de bijna verstreken houdbaarheidsdatum. Kook grote porties en vries de helft in. Koop diepvriesgroente en -vis.

*Miranda Vincenten: groot inkopen bij aanbiedingen, gebruik maken van de vriezer, in het seizoen koken en kopen. Een boodschappenlijstje maken (en je eraan houden).

Verzorging

*Van Els Poser komt deze tip:

Ik was mijn haar nog maar een keer per week. Ik was het met azijn (half azijn, half water, ik gebruik ongeveer 60 ml). Appelazijn is het beste, maar dat is duur.

Je bespaart op water: ik hoef het niet meer 3x per week te wassen èn ik gebruik geen shampoo meer, wat ook beter is voor het milieu