Er is weinig zo makkelijk en lekker(!) als het in de oven schuiven van een bakplaat vol groenten, kruiden en iets van eiwit zoals bonen, kaas, vlees of vis. Na het snijden ga je zitten en laat je de oven het werk doen.

Dat je heel veel variaties kunt maken met een bakplaat bewees Rukmini Iyer al eerder met haar boeken over de bakplaat waarvan er inmiddels al 5 succesvol verschenen zijn. Het begon met De groene bakplaat in 2018. Daarna verschenen De snelle bakplaatDe wereldse bakplaat, De groene bbq en De zoete bakplaat.

Wie denkt nu zijn alle variaties wel genoemd heeft het mis. Want dat de mogelijkheden onbeperkt zijn bewijst Rukmini Yier wederom en nu met De makkelijke bakplaat75 veelzijdige recepten uit de oven. (Becht, 24.99 euro.)

In dit fijne en bruikbare kookboek vind je snelle en gezonde recepten waarbij in elk hoofdstuk een ingrediënt de hoofdrol speelt: vis, kip, groente, rijst & pasta, supergranen, gebakken fruit, fruitig zoets en cakes & flapjacks.

Elk hoofdstuk begint met een overzicht waarin je de bouwstenen voor een bakplaat en de oventijden krijgt. Zo kun je ook je eigen draai aan een bakplaat geven.

Het is een kleurrijk boek vol heerlijke recepten waarvan ik er een paar noem om je een voorbeeld te geven: makreel met rabarber, bloemkool zoete aardappel & okra met yoghurt en amandelen, paddenstoelen met pijnboompitten, halloumi & ras el hanout, bietenrisotto uit de oven, orzo met chilipeper, broccoli en walnoten, honingvijgen met frambozen & rozenwater of rabarberkruimeltaart met gember.

Uit het hoofdstuk groente koos ik het recept voor De Franse tomaten-mosterdplaattaart met dragon om met je te delen.

1 rol kant en klaar bladerdeeg

2 ½ el gladde dijonmosterd

330 gr trostomaten, in dunne plakjes

5 gr verse dragon, fijngesneden

1 tl zeezout

Versgemalen zwarte peper

1 el extra vergine olijfolie

*Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met de mosterd, laat hierbij rondom een rand van 2 centimeter vrij.

*Leg de plakjes tomaat op de mosterd en verdeel de dragon, het zeezout en de versgemalen zwarte peper erover. Besprenkel met de extra vergine olijfolie en bak 25-30 minuten in de oven, tot de rand goudbruin en krokant is. Dien meteen op.