Wie in de enorme tsunami aan kookboeken die er momenteel verschijnen, een kookboek in eigen beheer uitbrengt, heeft mijn bewondering. Zie er tussen al dat geweld en promotiemachinerie maar eens tussen te komen én het boek onder de aandacht te brengen.

Sumitra Naren en Dijana Marusic deden het met Emmen aan tafel (Uitgegeven in eigen beheer, 19.95 zie* voor bestelwijze)

Met Emmen aan tafel brengen zij de wereldse gerechten met de bijbehorende verhalen van mensen uit alle winstreken die in Emmen zijn neergestreken. Dat zijn fijne recepten en portretjes hoe de mensen in Emmen terecht zijn gekomen.

Het is een bonte verzameling van recepten die speciaal zijn voor de inwoner die het recept deelt. Én daarmee heb je meteen het unieke gegeven dat veel van deze recepten niet in andere kookboeken staan. Het zijn familierecepten die zijn doorgegeven. Denk aan salades: Eich (Armeense bulgursalade). Joodse haringsalade, Yum (Thaise salade) soepen: Fryske sipelsop, Qolor torush (yoghurtsoep uit Afghanistan, groenten: Dimer baigun bhuna (Aubergine met ei curry uit Bangladesh) Tepmpeh boenboe uit Suriname, hoofdgerechten: Cornbread uit de VS, Kartoffelpuffer uit Duitsland, Somalische biryanirijst, of uit nagerechten: Cupcakes uit Engeland, Kharvas (Indiase gestoomde yoghurt, Kniepertjes uit Emmen, of Seffa uit Marokko. (Er staat ook een hoofdstuk vlees en vis in.)

Een erg leuk boek dat ik hierbij graag wat aandacht geef.

(*Te bestellen direct bij Sumtra Het boek kost 19,95 + verzendkosten binnen Nederland 4,60. Op rekeningnummer NL08 RABO 0104 3778 28 tnv S. K. Naren, Kenmerk: het boek of te koop In Emmen, het is te koop bij Boekhandel Vermeer, Ekoplaza, en het kookwinkel Jan van Peer.)