‘Wat eet je dan?’ Dit krijg ik vaak te horen als ik vertel dat ik sinds een kleine twee jaar vegan eet. Gevolgd door de vraag: ‘is dat niet duur?’

Op allebei deze vragen geeft Lena Omrani in Every day Vegan budget friendly antwoord (Kosmos uitgevers 24,99 euro).

Voor maximaal 3.50 per persoon schotelt ze je de lekkerste recepten voor ontbijt, lunch en zoete gerechten voor. Onderverdeeld in recepten die minder dan 20, 30, 45 of 60 minuten tijd kosten om te maken. Voorafgegaan door tips en trucs om gezond en betaalbaar te eten. Zoals waar koop je goede en betaalbare ingrediënten en wat is er in het seizoen. Omdat dat nu eenmaal het goedkoopst is, mét seizoenkalender. Over maaltijden preppen oftewel voorbereiden en biologisch of niet biologisch

Ik vind het een érg prettig boek met leuke, maakbare recepten en een prettige toon. Denk aan kaneel French toast, eenpansgerecht met quinoa en tomaat, pompoensalade met sinaasappeldressing, parelcouscous met geroosterde groenten en tuinbonen of de Japanse groentepannenkoek voor lunch of diner voor slechts 0.70 cent per persoon. De prijzen zijn berekend op de prijzen voor de gemiddelde supermarkt.

Ik maakte de groentepannenkoek en ik vond hem verrassend lekker en verzadigend. En de prijs is voor een avondmaaltijd écht spotgoedkoop! Mooi meegenomen. Ik deel het recept.

Japanse groentepannenkoek

4 porties lunch/diner

2 el gebroken lijnzaad + 5 el water

½ courgette, geraspt

300 gr witte kool, in dunne reepjes

2 grote wortels, geraspt

2 teentjes knoflook, fijngesneden

250 gr bloem

200 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)

1 el sesamzaad

1 tl gemberpoeder

2 el sojasaus

Peper en zout naar smaak

Olie om in te bakken

Garnering

100 gr sojayoghurt

1 el sambal

Fijngesneden bosui

Sesamzaad

*Meng het gebroken lijnzaad met het water en zet het een paar minuten opzij, tot het lijnzaad het water heeft opgenomen.

*Doe de geraspte courgette in een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Meng de courgette met de witte kool en wortel in een kom en voeg de knoflook toe.

*Meng in een andere kom de bloem met de sojamelk, het sesamzaad, gemberpoeder, sojasaus, peper en zout tot een glad beslag.

*Voeg het lijnzaadmengsel toe en meng erdoor.

*Voeg het beslag bij de groenten en meng goed door.

*Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een vierde van het beslag toe en verdeel over de pan. Bak de pannenkoek een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Herhaal dit tot alle beslag op is.

(Afhankelijk van het formaat koekenpan kun je 4=6 pannenkoeken bakken.)

*Meng voor de pittige saus de yoghurt met de sambal en wat zout. Verdeel wat van de saus over de pannenkoeken en garneer met bosui en sesamzaad.