Mari Maris lijkt een patent te hebben op het schrijven van hele dikke kookboeken. En die kookboeken hebben allemaal het zelfde thema: groenten. Zo verschenen eerder De Groentebijbel, Mari plukt de dag, Maison Mari en Mari à la minute van haar hand.

Ook deze keer, met haar nieuwste Groenten bewijst Mari dat groenten een onuitputtelijke bron van culinaire creativiteit en genot kunnen zijn.

In Groenten alledaagse aardappelen, elegante erwtjes, zondagse zuurkool en kilo’s meer door Mari Maris (Nijgh Cuisine 42,50 euro) schotelt ze de lezer liefst 800 variaties met 63 verschillende groenten voor. Daarnaast geeft ze moestuin-, combinatie- en variatietips, voor als 800 recepten niet genoeg zijn. Bij elk recept krijg je suggesties waarbij je het kunt serveren en hoe lang je het kunt bewaren. Ook geeft ze tips en trucs voor de beginnende en de meer ervaren kok. Vanaf dat ik het boek in handen heb, ben ik vol bewondering. Ik vind het een erg goed geschreven (prettige toon) kookboek met geweldige recepten dat beslist aan kan zetten tot het eten van extra veel groenten. De recepten, teksten, ontwerp, styling en fotografie nam ze allemaal voor haar rekening, en dat is écht razend knap!

 Het boek is fijn ingedeeld van A naar Z dus eenmaal een groente in handen waarvan je denkt: wat nu? Dan is daar zo een rits aan recepten gevonden, die allen vegetarisch en veelal ook vegan zijn. Bovendien geeft Mari suggesties om als er meel gebruikt wordt deze glutenvrij te maken evenals het omvormen van een vegetarisch recept naar een vegan.

42,50 Euro is een aanschaf, maar dat is in dit geval echt de moeite waard.

Ik deel het recept van geroosterde knoflook-honingaardappeltjes met je, die eenvoudig (met agavesiroop) vegan zijn te maken.

1 à 2 el honing of agavesiroop

1 kleine teen knoflook, geplet

600 gr stevige aardappelen, in de lengte in partjes van ruim 1 cm dik

Olijfolie

Liefst 1 dag van tevoren maken daar worden ze nog lekkerder van

*Pureer de honing en knoflook helemaal glad en voeg olijfolie toe tot het een vloeibare saus is. Meng in een brede ovenschaal door de partjes aardappel en spreid ze zo uit dat ze maar een laag vormen.

*Zet ze 25 minuten in een oven van 180 graden. Haal er dan even uit (doe de ovendeur weer dicht) om er zout over te strooien -dat dan mooi meebakt- en vanaf de bodem om te scheppen met een platte spaan. Zet weer 25 minuten terug.

*Draai als het buitenste korstje dan nog niet mooi gebakken is de oven nog 10 minuten naar 200 graden. Stel die laatste stap uit als de aardappelen voor later gebruik zijn, geef ze hun knappertje dan pas voor serveren.

Serveersuggestie: bij salade, kool- of tomatengerechten, mais, rabarber.

Houdbaarheid: 3 à 4 dagen.