Rukmini Iyer is de auteur van de succesvolle bakplatenreeks. (De groene bakplaat, De snelle bakplaat, De wereldse bakplaat, De makkelijke bakplaat en De zoete bakplaat.) Kookboeken waarin ze laat zien hoe je in de oven op een bakplaat of ovenschaal de heerlijkste gerechten maakt. Opvallend daarbij is dat Rukmini een erg goed gevoel voor kruiden en kleuren heeft, elk gerecht is dan ook heerlijk, het succes geheel terecht.

Rukmini is van Indiase afkomst en vegetarisch opgevoed: haar vader komt uit het deel van India waar men strikt vegetarisch eet. Haar moeder uit het deel waar juist wel vlees gegeten wordt. Vader vond het geen probleem als moeder wel vlees at, maar die was juist solidair met haar man. Zodoende kwam Rukmini in haar studententijd pas met vlees in aanraking omdat ze in een studentenhuis ging wonen met louter vleeseters.

In haar nieuwste boek India Express, 75 Vega(n) en visrecepten voor elke dag (Becht,24.99 euro) heeft dit keer de snelle Indiase keuken de hoofdrol. Én dat blijkt een gouden greep. Heerlijke gerechten voor snacks, brunch, rijstgerechten, bakplaatgerechten, eenpansgerechten, traditionele Zuid-Indiase gerechten, traditionele Bengaalse gerechten, weekendprojecten en zoet & drankjes krijg je fijne receptuur die niet moeilijk en snel te bereiden is. Denk aan zwarte-peperbananen met palmsuiker en havermout, pulao met erwtjes, bloemkool & ui, gebakken bloemkool met mosterd, chilipeper en citroen, masoor dal of citroenkoekjes met geroosterde komijn.

Naast dit alles geeft Rukmini informatie over de ingrediënten en waar je ze kunt kopen of waarmee te vervangen. Het is een zeer bruikbaar, prettig boek dat je elke dag van de week op zou kunnen slaan. Ik maakte uit eenpansgerechten makkelijke champignoncurry met yoghurt. Dat stond écht in no time op tafel en smaakte alsof we uit eten waren. Ik moet er wel bij vermelden dat het recept voor 4 personen was maar dat wij het met zijn tweeën bijna helemaal opaten.

Ik deel het recept met je.

1 grote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, geraspt

2.5 cm gember, geraspt

250 gr kastanjechampignons

200 gr kleine champignons

200 gr Griekse yoghurt (ik nam plantaardige) op kamertemperatuur

Handvol muntblaadjes, in grove stukken

3 el neutrale olie

1 tl komijnzaad

1 tl venkelzaad

1 tl gemalen komijn

½ tl gemalen kurkuma

½ tl chilipoeder

1 tl zeezout of naar smaak

*Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en roerbak het komijn- en venkelzaad 30 seconden op matig vuur. Voeg ui, knoflook en gember toe en fruit minstens 10 minuten op matig laag vuur tot de ui goudbruin is. Roer af en toe.

*Veeg intussen de champignons schoon en halveer de kastanjechampignons.

*Voeg als de ui bruin is de gemalen komijn, kurkuma, chilipoeder en zeezout toe n roerbak 30 seconden. Voeg dan de champignons, kastanjechampignons en 1 eetlepel olie toe. Bak 10 minuten op matig vuur, roer regelmatig tot de champignons net gaar zijn.

*Draai het vuur uit en schep de yoghurt erdoor. Warm de curry op laag vuur op. Proef en voeg extra zout toe indien nodig. Dien heet op bestrooid met de munt.

Lekker met rijst.