verscheen eerder in Trouw (10-01-2023)

Op grauwe dagen droom ik graag weg. Dan droom ik van Cyprus, waarnaar ik graag op vakantie ga en op slag word ik vrolijk. Op Cyprus staan overal langs de kant van de weg middelgrote bomen met een stevige stam, wijde takken met veel bladeren, waardoor er een aangename schaduw ontstaat: de johannesbroodboom. Deze bomen hangen vol grote, langwerpige, glanzend paarsbruine peulen: de johannesbroden.

Johannesbroodbomen kunnen goed tegen de hitte maar slecht tegen koude, reden waarom ze niet hier maar wel in het Middellandse zeegebied groeien. De boom dankt zijn naam aan Johannes de Doper, volgens de overlevering zat hij dagenlang in de woestijn en overleefde hij op vruchten van deze boom.

Van de zaden van de johannesbroden wordt johannesbroodpitmeel gemaakt, gebruikt als verdikker in babymelk of als rijsmiddel bij het bakken. De Arabieren noemen de johannesbroodboom querat. De zaden van de peul werden vroeger gebruikt als precisiegewichtjes. Eén karaat is nog steeds 0,2 gram, het gewicht van één johannesbroodzaadje.

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

De schillen van de johannesbroden zijn vezelrijk en zoet. Die werden tot voor kort vooral verwerkt tot veevoer. SweetLife, een bedrijf dat zich richt op natuurlijke suikervervangers, ontwikkelde een proces om siroop uit de schillen te winnen. De vezels (5%) blijven tijdens dat proces behouden en dat maakt de johannesbroodsiroop een bron van voedingsvezel met dezelfde zoetkracht als suiker, maar met 25 procent minder calorieën. Deze siroop heeft ook minder effect op bloedsuikerschommelingen.

De goudgele siroop is een prima vervanger van honing, agave- of ahornsiroop. Vandaag maken we er in een koekenpan granola van. De bereiding is eenvoudig en de granola smaakt heerlijk in yoghurt met vers fruit als ontbijt. Want een goed ontbijt is een fijne start van elke dag!

Ingrediënten voor een flinke pot

• 4 el zonnebloemolie
• 200 g grove havervlokken
• 75 g pompoen- en /of zonnebloempitten
• 100 g ongezouten gemengde noten of één soort, grof gehakt
• 75 g rozijnen
• snuf zout
• 1 tl gemberpoeder
• 25 g gepofte rijst (supermarkt), of vervang door 25 g extra havervlokken
• 4-6 el johannesbroodstroop

Bereiding

Neem een grote koekenpan (30 cm) en verhit de olie. Voeg havervlokken, pitten, noten, rozijnen, snufje zout, gemberpoeder en de gepofte rijst toe. Meng alles door elkaar en voeg dan de johannesbroodsiroop toe. Roerbak op middelhoog vuur 10-15 minuten tot de havervlokken goudbruin zijn.

Laat afkoelen en roer door. Wie van krokant zoete brokjes granola houdt, laat het doorroeren achterwege.

Bewaar in een goed afgesloten pot, daar blijft het weken goed.