(Dit recept verscheen 5 april als kookcolumn in dagblad Trouw)

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Als dochter van ouders die als kind de oorlog hebben meegemaakt, hoorde ik al jong gruwelijke verhalen over agressie, bombardementen, broekpoepangst en knagende honger. Ik groeide op ten tijde van de Koude Oorlog. Mijn moeder had daarom jarenlang een noodrantsoen op zolder, aangevuld met een groeiend aantal blikjes en potjes. Als gevoelig kind kon ik lang wakker liggen met zorgen over een oorlog, die gelukkig niet kwam. De angst voor oorlog raakte ik in de loop der jaren kwijt.

En nu ik hem kwijt was, gebeurde iets wat ik nooit voor mogelijk hield: het werd oorlog in Europa. Die eerste dagen na de inval zat ik vastgeplakt aan het tv-scherm. Ik moest weten en zien wat er gebeurde en ik was te verlamd om iets anders te gaan doen. Met afschuw zag ik Poetins toespraak, die telkens werd herhaald. Haat kreeg een gezicht. Ook zag ik de president en het volk van Oekraïne, die lieten zien wat dapper zijn inhoudt.

Na een pandemie die ons twee jaar in zijn greep hield, heerst er nu een andere dreiging waartegen geen mondkapje bestand is. Inmiddels ben ik weer bang voor oorlog en zijn mijn gedachten bij al die gevluchte en ontheemde mensen.

In Oekraïne eet men graag bietensoep. Ik heb er met witte bonen een oudroze gekleurde soep van gemaakt. Want roze is de kleur van medeleven en uit onderzoek is gebleken dat roze een kalmerend effect heeft.

Aan tafel kan het een verwarmende en misschien – voor even – troostende soep zijn. Om gas te besparen, gebruik ik witte bonen uit een pot en een vacuümpak voorgekookte bieten.

Ingrediënten voor lunch of voorgerecht 6-8 personen, of voor meerdere dagen

• 2 eetlepel zonnebloemolie
• 1 flinke ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, fijngehakt
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 grote pot witte bonen à 720 gram, uitgelekt (tip: bewaar het uitlekvocht en gebruik als aquafaba)
• 300 gram gekookte rode biet, in blokjes
• 1 kleine appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
• 1 laurierblaadje
• 1 ½ liter groentebouillon, zelfgemaakt of van blokjes (als u van dikke soep houdt: gebruik minder bouillon)
• 1 ½ eetlepel rodewijnazijn of het sap van een ½ citroen
• versgemalen peper
• 50 gram walnoten
• 2 eetlepels dille, fijngehakt

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook en gemberpoeder 5 minuten al omscheppend aan. Voeg de uitgelekte bonen, de biet en appel, laurier en bouillon toe. Breng al roerend aan de kook, laat 10 minuten koken.

Verwijder het laurierblaadje, pureer de soep. Breng op smaak met de wijnazijn of citroensap en versgemalen peper.

Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan, hak ze grof. Schep de soep in kommen, garneer met de walnoten en wat dille.