Dat Noni Kooiman fijne recepten schrijft, wist al ik van de boeken die ze samen met Jonah Freud schreef: Inmaken en Drankjes.

Met Switi Sranan De rijke Surinaamse keuken, (Carrera Cuinair, 35,- euro) bewijst ze dat ze ook heel mooi, liefdevol, onbevooroordeeld en enthousiasmerend kan schrijven over het land van haar vader: Suriname.

In Switi Sranan (vrij vertaald: heerlijk Suriname) beschrijft Noni hoe ze elke keer dat ze in Suriname komt een gevoel van thuiskomen ervaart. Over de overweldigende geur van de tropen en het oerwoud, zodra ze het vliegtuig uitstapt.

Suriname gevormd door het kolonialisme is een smeltkroes van culturen en die komen samen in de kooktechnieken, gerechten en smaken van de rijke Surinaamse keuken. Omdat er ook gerechten waren die Noni nog niet kende is ze in Suriname op zoek gegaan naar mensen uit alle bevolkingsgroepen om die gerechten samen met ze te koken. Dit boek bevat 120 recepten en is een verzameling van die gerechten en recepten die Noni zelf heeft ontwikkeld en klassiekers die ze naar haar hand heeft gezet. Dat levert een boek vol kleurrijks, prachtig gefotografeerd en uitnodigend. Niet alleen om na te koken maar het maakt ook nieuwsgierig naar een land dat ik nog niet ken, maar betoverend mooi (b)lijkt.

In de inleiding leer je over de ingrediënten die je nodig hebt, zo leerde ik over klaroen, lam joei (gefermenteerde tofu) of dagoeblad.

Hierna volgen de basisrecepten: o.a bakkeljauw, gebakken banaan, bouillons en hoe Surinaamse groenten te bereiden.

Daarna volgt het échte werk. Recepten die worden gedeeld aan de hand van de bevolkingsgroepen. Te beginnen met De Inheemse bevolking o.a pittige papajasalade, de Europese overheersing waarbij ook de slavernij ter sprake komt en recepten als huzarensalade en bakkeljauw kroketjes aan bod komen,  Veerkrachtige Afrikanen o. a pindasoep met tomtom, moksi alesi, of heri heri het eten dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven. Hierna volgen nog Het Chinese succes, de opleving van de Hindoestanen, Javaanse keukenprinsessen en Alakondre: de gescheiden levende bevolkingsgroepen.

Switi Sranan is meer dan een kookboek. Het verhaalt van een land met een rijke cultuur en een bewogen geschiedenis. Beslist het lezen en koken waard.

In het hoofdstuk Europese overheersing trof ik het recept voor ananastaart, dat schittert door zijn eenvoud wat betreft de ingrediënten. Koop maar vast een ananas, morgen deel ik het recept.