Wortelcake met pompoenpitolie en mascarpone glazuur
(Dit recept is afkomstig uit: Koken met kleur! Joke Boon, uitgeverij Nw A’dam.)
Die mop over dat konijn, de bakker en de worteltjestaart ga ik hier niet vertellen, want worteltaart of cake is allesbehalve vies. Lekker, niet te zoet, vol structuur en sappig: dat is mijn wortelcake. Geschikt voor een koninklijke verjaardag!
voor een cakevorm van 1 ½ liter inhoud of een springvorm van 24 cm
125 ml zonnebloemolie
125 ml helder vloeibare honing
2 eieren
250 gram (spelt)bloem
snuf zout
2 tl baksoda
2 tl koekkruiden
175 gram fijngeraspte wortel (of wortelpulp)
50 gram rozijnen
50 gram zonnebloem- pompoenpitten mix
30 gram gedroogd geraspt kokos
2 el citroensap
voor de mascarponewortel icing
250 gram mascarpone
3 el wortelsap
1 tl citroensap
4-5 el poedersuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
½ wortel geraspt, om te garneren
*Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in of gebruik een vel bakpapier dat je eerst tot een prop vormt, uitvouwt en waardoor het zich makkelijk in de vorm laat plooien.
*Mix olie, honing en de eieren gedurende 2-3 minuten tot een dik romig geheel. De mixer wordt hierna niet meer gebruikt.
*Zeef de bloem, het zout, baksoda en de koekkruiden boven het olie-eimengsel. Voeg wortel, rozijnen, pittenmix, kokos en citroensap toe en meng alles door elkaar tot een geheel. Meng niet te lang.
*Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in het midden van de oven in 45-50 min gaar en bruin. Controleer met een prikker; als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
*Laat de cake op een rooster afkoelen. Haal de cake uit de vorm.
*Roer voor de mascarpone-wortel icing de mascarpone met het wortel- en citroensap en de poedersuiker los, tot een egaal zachtoranje mengsel. Breng de icing in een regelmatige laag op de cake aan, bestrooi met geraspte wortel.
Foto: Simone van den Berg, styling Alexandra Hereijgers.