Rutger van den Broek is inmiddels een fenomeen én een autoriteit op het gebied van bakken en het maken van andere zoete heerlijkheden.

Hij won natuurlijk niet voor niks de eerste editie van Heel Holland Bakt in 2013. Sindsdien schreef hij menig kookboek waarbij bakken centraal staat zoals Rutger bakt, Bakbijbel, Koekjesbijbel en De bakatlas.

Recent verscheen  Toetjesbijbel van crumble tot crème brûlée en van panna cotta tot pavlova. Rutger van den Broek (Uitgeverij Carrera Culinair, 34.99 euro)

Toetjesbijbel bevat ruim 300 reepten voor toetjes. Dat geeft je de gelegenheid om bijna jaarrond elke dag een ander toetje te eten en dan weer lekker overnieuw te beginnen. Er staan zowel klassiekers als nieuwe recepten in dit dikke boek. Vol heerlijke foto’s gemaakt door Saskia Lelieveld, die maken dat je énorme trek in een toetje krijgt. Rutger zijn recepten zijn beproefd, duidelijk beschreven en kloppen altijd.

In het boek komen basisrecepten, sauzen, vla en yoghurt, oud-Hollandsch, pudding, fruit, in glaasjes, ijs, Frans, Italiaans, internationaal, taarten en op een bordje in verrukkelijke receptuur voorbij. Ik noem bitterkoekjes (basisrecept) appeltaartyoghurt, aardbeien-romanoff, appelkruimeltoetje, crêpes suzette, roomijs, chocoladesoufflés, dulche de leche ijs, gevulde crêpes met Zwitserse room of chocolademoussetaart als een klein voorbeeld. Terwijl ik dit zit te tikken loopt het water me in de mond.

Met Toetjesbijbel heeft Rutger zichzelf wederom bewezen en een heerlijk boek op de markt gebracht dat een must have is.

Ik koos het recept voor krentjesbrij ook wel watergruwel. Dat at ik in mijn kindertijd en vond ik altijd erg lekker, friszuur en met een bite. Ik deel het recept met je.

Voor 4-6 personen

80 gr parelgort

1 liter water

½ citroen

Snuf zout

60 gr krenten

60 gr rozijnen

100-125 gr suiker naar smaak

250 ml bessensap

*Begin een dag van tevoren. Doe de parelgort en het water in een pan en laat een nacht weken.

*Snijd met een dunschiller de schil van een halve citroen en doe deze samen met het zout bij de parelgort in de pan. Breng het water met de parelgort aan de kook en laat dit op laag vuur 1 uur koken. Roer regelmatig door.

*Voeg na 1 uur koken de krenten, rozijnen en de suiker toe. Kook alles nog 20 minuten door. Haal de pan van het vuur en schep de stukjes citroenschil eruit. Voeg het bessensap toe en roer dit erdoor. Serveer de krentjesbrij (lauw) warm of afgekoeld.