Aubergine salade met Sechuanpeper

Recept afkomstig uit mijn kookboek Koken met kleur! Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Op dit moment zijn de aubergines goedkoop en volop verkrijgbaar. Je kunt er veel mee, een salade maken is een misschien wat minder bekende bereiding. Daarom trakteer ik je op een recept uit mijn kookboek Koken met kleur!

Aubergine, prachtige paars en eivormig. In het Engels wordt hij eggplant genoemd. In Azië is de aubergine al duizenden jaren bekend, in Nederland is hij via de Mediterrane landen op ons bord terecht gekomen. Behalve paars is hij er ook in prachtige variaties: paars met wit gestreept, wit of geel. Het vruchtvlees bevat weinig calorieën en behoorlijk wat vezels. Aubergine heeft de neiging om zich als een spons vol te zuigen. Als je hem bakt in olie is de olie voor je het weet verdwenen in de aubergine. Ooit las ik in een Turks kookboek – daar kent men veel bereidingen – dat weken in melk de aubergine zacht romig maakt en het vruchtvlees verzadigt, waardoor hij geen of minder vet opzuigt. Ik pas dit toe in deze enorm lekkere romige en licht pittige salade die zowel koud, warm of ergens daartussenin geweldig is.

De Sechuanpeper zorgt voor een licht tintelend accentje wat de salade nog beter maakt. Dit koop je bij grotere supermarkten, toko’s en Turkse supermarkten en online. Kun je het niet krijgen, laat het dan weg.

-salade -bijgerecht

4 personen

Nodig

2 grote aubergine’s

500 ml volle melk

1 tl Sechuanpeper, in de vijzel gemalen tot grof poeder

zout

20 gram roomboter

Dressing

4 el olijfolie

2 el witte wijn azijn

½ tl chilipoeder

1 tl zoet paprikapoeder

1 el sweetchilisaus

1 el tomaten ketchup

1 tl gedroogde oregano

Zout

garnering

1 el gehakte peterselie

*Snij de aubergine in blokjes van 1 ½ x 1 ½ cm, en overgiet ze met melk. De blokjes moeten bij voorkeur onder staan, schep ze zonodig om. Laat 10 minuten staan en giet ze dan af, de melk wordt niet meer gebruikt.

*Verhit de helft van de boter in een royale koekenpan en bak de helft van de uitgelekte blokjes aubergine al omscheppend bruin en gaar in 8-10 minuten. Herhaal dit met de andere helft van de boter en aubergine.

*Doe de aubergine blokjes over in een saladeschaal, en bestrooi ze met zout en de gemalen Sechuanpeper.

*Klop de ingrediënten van de dressing door elkaar. Giet dit over de warme aubergine blokjes en schep alles goed door elkaar.

*Bestrooi met de peterselie.

foto: Simone van den Berg, styling: Alexandra Hereijgers