Bananenbrood, zonder suiker gezoet met dadels

Bananen zijn de meest gegeten vruchten ter wereld. Wat een banaan precies is, hangt helemaal af van de manier waarop hij wordt bekeken. Biologisch gezien is de bananenplant of -boom het grootste kruid ter wereld en is de vrucht daarvan, de banaan dus, een kruid. Volgens tuinbouwkundigen wordt de banaan tot de groenten gerekend. Culinair gezien is het een vrucht, omdat hij los van de maaltijd gegeten kan worden.

Wat een banaan precies is, maakt voor dit recept niets uit; hij smaakt heerlijk in deze tropische cake. Bananen moet je eten als ze net rijp zijn. Een banaan die te rijp is, verliest op alle fronten zijn aantrekkelijkheid. Maar die te rijpe bananen zijn juist wel voor deze cake nodig. Het zetmeel in bananen zet zich namelijk om in suiker als ze overrijp zijn, en dat maakt ze lekker zoet en troostvol. Het gedroogde kokos en het maanzaad geven in combinatie met het zacht smeuïge van de banaan een heerlijke structuur. Een kleine hoeveelheid dadels geven het genoeg zoet om suiker overbodig te maken.

Voor een normale maat cakevorm

1 citroen

4 à 5 overrijpe bananen (zwarte schil)

125 ml olijf- of zonnebloemolie

100 g gedroogde dadels, zonder pit in stukjes

2 eieren

250 g bloem

snufje zout

2 tl bakpoeder

2 flinke eetlepels zwart maanzaad*

50 g gedroogd gemalen kokos

*Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de cakevorm in of doe zoals ik: verfrommel een vel bakpapier tot een prop, vouw uit en plooi dit in het bakblik.

*Pers de citroen uit. Prak de gepelde bananen met een vork fijn en vermeng ze met het citroensap.

*Pureer de dadels met de olie in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg een voor een de eieren toe, doe het tweede ei er pas bij als het eerste helemaal is opgenomen.

*Meng in een grote kom de bloem, zout, bakpoeder, maanzaad en kokos.

*Voeg hieraan de geprakte banaan en het dadel-olie-eimengsel toe. Roer zorgvuldig door elkaar.

*Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak in het midden van de oven goudbruin en gaar in 45-50 minuten. Controleer met een prikker: als deze er, als je hem in het bananenbrood steekt, droog uitkomt dan is het gaar, bak zo nodig langer.

*Laat het bananenbrood op een rooster afkoelen. Kan goed, in pakken gesneden en verpakt ingevroren worden!